tintalle Creative Commons License 2002.08.26 0 0 6
Kedves Cifu!

Most volt egy kis időm jobban átgondolni a hozzászólásodat és két dolog van, amiről részletesebb anyagokat nem sikerült még találnom a neten és máshol sem.

Az egyik a "coriolis hatás", mert nem igazán "erőről" van szó ha jól emlékszem. Korábban gondolkoztam azon, hogy milyen mozgási szituációkban lehet ennek jelentősége. Pl. vki felkel az ágyából (hirtelen felülés),esetleg futás, ugrás (gyors mozgás), vagy álló helyzetben is? Érzékelhető hatást kelt kis méretben is? (A Föld esetében jól megfigyelhető, de mondjuk egy néhány kilométer átmérőjű henger, vagy gömb esetén is? Léteznek ehhez a témakörhöz tanulmányok?

A másik kérdéskör az egészségügy. Olvastam valahol, hogy ha valaki hosszabb ideig tartózkodik mikrogravitációs környezetben, akkor csontritkulás lép fel. (Ezt említi is néhány sci-fi pl. A harmadik Ürodüsszeia is, ha jól emlékszem.) ezért is volna fontos, hogy mesterséges gravitációt hozzunk létre az utazáshoz.

Vannak elérhető eü. tanulmányok a neten? Nekem csak egyre sikerült rábukkannom, de az elég régi (Apolló program). Gondolom keletkezett azóta néhány. Az ISS-en is terveznek ilyen jellegű kísérleteket is.

Előzmény: tintalle (5)