Sziasztok! Nekem Vivaroval kapcsolatban van némi tapasztalatom, ugyanis egy Opel szervízben vagyok diagnosztikai szerelő, így sokmindent látok és hallok erről a típusról is, amiket szeretnék Veletek megosztani. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy azok a hibák, melyeket Csaba említ, sajnos gyakran előfordulnak.
Az esős, nedves időben előforduló elektromos hibák nagyrészénél egy csatlakozó beázása a felelős, ami a vezető oldali lépcső burkolata alatt található. Úgy van kiképezve a lábtér burkolat, hogy a lábadról lefolyó víz becsöpög a műanyag borítás alá, majd közvetlenül a csatlakozóba jut. Itt aztán megkezdődik a oxidáció, és szép lassan felzabálja az érintkező párokat, de addig is finom zárlatokat okoz. Jellemző tünetek: belső világítás égve marad-felvillan, féklámpa égve marad, motor csak akkor áll le, ha benyomod a fékpedált, stb. Nekem eddig egyetlen módon sikerült ezt kiküszöbölni: Kivágtam a hálózatból ezt a csatit, és összeforrasztottam minden vezetéket a párjával. Nem túl szép megoldás, de célra vezető.
Másik jellemző hiba: Motor menet közben kihagy-rángat, vagy teljesen leáll és nem indítható. Valószínüleg a fordulatszám jeladó csatlakozójának hibája okozza, mert elég laza az érintkezés, ami a dízeles rezgés hatására tovább romlik. Javítása: csatlakozó kivágása, és a két vezeték közvetlenül ráforrasztása a jeladóra.
Harmadik hiba: ABS lámpa visszajelez. Ha maga a rendszer tökéletes, akkor a hiba könnyen javítható az éppen meghibásodott alkatrész cseréjével. De nem is ez most a lényeg, hanem vannak olyan Vivarok, melyeknél az ABS vezérlőegység hibája okozza a zűrzavart. Ilyenkor sajnos ezt ki kell cserélni, viszont az újfajta vezérlőhöz újfajta jeladókat kell beszerelni mind a 4 kerékhez. Ez nagyon fontos, különben semmit nem ér az egész, mert a régi jeladók nem működnek együtt az új vezérlővel és mindig vissza fog térni a hiba.
Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, meg nem is akarom túl bő lére ereszteni a mondókámat, pedig sajnos a Vivaroról lehetne. Holnap délelőtt is fogok javítani egyet, majd a tapasztalatokról beszámolok. Hibák, amelyekkel behozták: ABS lámpa visszajelez. Ferdén parkolás után a motor kontroll világít.
Sziasztok!