KrónikáS Creative Commons License 2002.08.23 0 0 29
Ha a vezetők sokallják a nép létszámát,
előbb-utóbb megtalálják a megoldást.
L. mester, hungar krónikás

Népességszabályozás Miskolci módra

Augusztus 18, egy négynapos ünnep második napja! Négy egymás utáni nap amikor nem kell dolgozni! Mikor esett meg velem ilyen? Azt hiszem húsvétkor. Na és mikor fog? Na de ezt inkább hagyjuk, minek fájdítsam a szívemet. Tegnap kirándultam egy kicsit, s mivel annyira provokatív módon viselkedtek a gombák, majd kiverték a szememet, hát szedtem belőlük. Mivel nem volt kedvem gombavizsgálattal vacakolni, kizárólag őzlábat és bimbós pöfeteget szedtem. Azokat lehetetlen összetéveszteni, még nekem se sikerülne. Láttam némi galambgombát, s más ismerős gombákat is, de azokat inkább otthagytam. Végén már csak ott szedtem le egy-egy szép őzlábat, ahol legalább kettő nőtt egymás mellett (kímélő üzemmód), aztán már ott se. Este gomba tojással.
Reggel nincs kedvem elindulni. Délben gomba tojás nélkül, úgy jobban fogy. Egy részét így is kénytelen voltam szárítani. Ha már nem kirándultam, legalább kiugrok egy kis gombáért az erdőbe gondoltam, egy kicsit változatossá tenni az étrendemet. Így is lett. Ebéd után irány a majálisparki végállomás.
Mivel ma nem kirándultam volt időm bőven még olyasmire is mint a gomba vizsgálat, ezért elhatároztam, hogy ma kissé változatosabb készletet gyűjtök. Régen a Herman Ottó emlékparkban működött egy gombavizsgáló, kifejezetten a Bükkből hazatérő kirándulók számára. Biztos ami ziher, megnéztem megvan-e még. Hát gombavizsgáló az nincs, de találtam egy kiírást, mely szerint a gombavizsgáló elköltözött a vasgyári piacra. Hát ha elköltözött, hát elköltözött, kissé kellemetlen, de nem tragédia, gondoltam én naiv lélek.
Elindultam a piroson. Kimentem a Molnársziklára. Hogy ott nincs gomba? Na és, muszáj mindig ilyen földhöz ragadottnak lenni? Gomba az nincs, de szép a kilátás. Végig látogattam a köveket, majd ahol a PŽ elágazik Szeleta bg. felé, elővettem két teszkós szatyrot, egyet a 100%-os biztonságú gombák, s egyet a 90-99,9999 biztonságú gombák számára. Ennél alacsonyabb találati valószínűséggel nem foglalkoztam. Sőt a biztosan ismert gombák közül se szedtem le mindent. Például volt pár gyilkos galóca, hiába voltam 100%-ig biztos benne, mégis otthagytam őket. Pár perc alatt összekapkodtam annyi gombát, amennyit elégnek gondoltam, majd irány haza. Tettem egy kis kitérőt Büdöspest és Kecskelyuk barlangok felé, elvégre mégse mehetek haza ugyanazon az úton.
Majálisparknál buszra szálltam, majd leszálltam a piacnál. Keresgéltem, vajh hol lehet itt gombát vizsgáltatni. Egy ember közli velem, hogy a gombavizsgáló negyedháromkor elment. Ekkor kb. negyed négy lehetett.
Egy piaci gombavizsgálónak feltehetőleg bőven elég, sőt valószínűleg felesleges is negyedháromig vizsgálni. De ha a kirándulók gombáit (is) vizsgálja, akkor feltehetőleg jóval később jön (ill. jönne) a kuncsaftok többsége.
Otthon mégegyszer átválogattam a kettes szatyor tartalmát. Felszeleteltem, majd kidobtam a szemétbe. Nem mintha probléma lehetett volna belőle, de tapasztalataim szerint, ha a legkisebb kétség is megmarad, nem esik igazán jól a gomba. Párszor már kipróbáltam. Akkor meg minek. Legalább van ürügyem, hogy mást egyek, az őzláb meg úgyis eláll. De vajon hányan nem dobták ki olyanok a zsákmányukat akik még nálam is kevésbé ismerik a gombát? S hányan tévedtek?
Szóval ezt nem teljesen értem. Eddig úgy tudtam, hogy Magyarországot egyáltalán nem fenyegeti a túlnépesedés veszélye, sőt Miskolcra sem jellemző a lakosság rohamos elszaporodása. Akkor meg mért van szükség ilyen drasztikus lépésekre. S ha Miskolc vezetői úgy gondolják, hogy kevesebb lakossal kevesebb gond, akkor volna erre a gombamérgezésnél hatékonyabb megoldás is. Például, ha a vízvezeték hálózat véletlenszerűen kiválasztott ágába egy kis ciánt juttatnának. Ez sokkal hatékonyabb és kíméletesebb módszer, mint a gomba. S a járulékos költségek is kisebbek. Mert a gombamérgezések kezelése meglehetősen költséges, s az sem kizárt, hogy az egész kárba vész, s a beteg meggyógyul. Ilyen gond a ciánnál nincs. Hogy egy hajdani tanáromat idézzem: “Cián mérgezésnél felesleges kihívni a mentőt.”