Sziasztok (; [reggeli kozbeni topikozas (;]
Makkos: Hat tokmindegy, h kinek a kezdemenyezesere, de a Linux megnevezes az a kernelt jelenti.
1. a driverforrásból a konkurrencia ne következtethessen a kártya felépítésére
2. ne tudja a konkurrencia a driverforrás átbütykölésével olcsóbban megcsinálni a drivert a saját hardware-ére.
Hat... Az elsovel egyetertek. Egy masik oldal masik forumjaban irt vki olyasmit, hogy: a kartyat jo teljesitmennyel csak egy nagyon optimalizalt driver tudja jol kihasznalni, ez viszont olyan alacsony szinten kezeli a hw-t, h lheet belole kovetkeztetni a hw felepitesere. Ez ugyan nem bizonyito erteku, de sztm mindenesetre elgondolkodasra erdemes.
Nade a masodik az sztm abszolut hulyeseg... eleg furcsa lenne, hogyha a konkurrencia termeke annyira hasonlitana, h a driver csak holmi 'atbutykolessel' mar mukodne is konkurrencia kartyajan... (; a drivernek tenyleg alacsony szinten kell kezelnie a hw-t, hiszen ezert driver (; Letezhet egyaltalan olyan, h vki csak ugy 'atbutykoli'? (; Nade ha ez tenyleg igy lenne, es lenne mondjuk nyilt forrasu nVidia meghajto, akkor pl az ATi foghatna magat, es 'atbutykolhetne' azt a radeonokra? ((;
Picit mas. Anno vagy harom eve haver vett egy Tekram markaju SCSI kartyat, gyarto kp-jen ott volt a patch a kernelhez, ami a drivert tartalmazta. Hopp. Nyilt forrasu driver. Raadasul sokkal 'konkurrenciaveszelyesebb' teruleten. Mert az a SCSI kartya meg ma is SCSI kartya, tehat a konkurrencianak idestova 3 ev allt rendelkezesere atbutykoleshez. De amekkora fejlodes a videokartyaknal van... Konkurrencianak lenne mondjuk 6 honapja, de max egy eve, de ennek vegere mar csak egy elavult vashoz lenne drivere...
A linux célja az, hogy egy elterjedt oprendszer legyen
Igen?
Ezt persze lehet támadni azzal, hogy "és akkor miért volt szükség egyáltalán a Linuxra?". Csak ez ott bukik, hogy a Linuxnak VAN csukottforrású alternatívája, a nemlétező linuxos 3d drivereknek meg NINCS. (Legalábbis Linuxra nincs.)
Ezt viszont en sem ertem am... Mit lehet tamadni? Kinek volt szuksege Linxra? Miert bukik, hol? (; Es ha van a Linuxnak zart forrasu alternativaja, akkor mi van? [elterjedtseget nezve egyebkent meg inkabb a linux az alternativa, sztm (;]
btw, ezt a 'csukottforras' szot honnan vetted? (; Olyan furan hangzik, meg mindenutt zart forrasnak mondjak... Nem flame, megjegyzes.
Polforum stilusara nem is vagyok kivancsi... ironizalni probaltam (;
No, dolgozni kell (; meg egy pici:
lip:
A HURD egy mikrokernel (tehat kernel, hangsulyozom),
Ez igy onmagaban nem pontos, magad is cafolod az idezettel:
The GNU Hurd is the GNU project's _replacement_ for the Unix kernel.
Erzed a kulonbseget? Persze ez csak szorszalhasogatas... (; De a HURD az a valoban _helyettesitese_ a UNIX kernelnek. All a GNU Mach mikrokernelbol [vagy majd L4-bol, ha egyszer portoljak ra], es kulonfele daemonokbol. Es ezek igy egyutt helyettesitik a UNIX kernelt, nyujtjak annak a funkcionalitasat. De tenyleg, voltam egyszer egy Hurd-people eloadasan, direkt mondta is, h 'megismetlem, h kihangsulyozzam. nem kernel, hanem kernel helyettesites'.
udv,
sz