acsd Creative Commons License 2002.08.20 0 0 192
Kedves Req,
"horror vacui"
Ebben az értelemben számomra is elfogadhatóbb - még ha nem is értek vele egyet. :-)

"egy Nemere is jobb, mint a semmi"
Én sem őt bántom, éppen ellenkezőleg!

"hányszor változtathatták meg az aktuális igények szerint"
Jó kérdés. Ezügyben az óind írások "szerencsésebbek" voltak. Nem lévén egységes egyház, bizony voltak vélemény- vagy csak hangúlykülönbségek az egyes iskolák között, számos vitával. (s ezeket nem fegyverrel fejezték be ... - sokszor a vesztes tanítványként szegődött a győztes mellé.)
Ilyen - nem központosított - közegben nehéz lehet, szvsz lehetetlen hamisítani.
Pl: A napokban vetette össze egy barátom a Védánta-szútra két különböző iskolák hagyományában fennmaradt szövegét, néhány szó csak az eltérés, teljesen jelentéktelen.
Más kérdés, hogy egyes iskolák szolídan "elhallgattak" egyes részeket írásokból (mondjuk a Madhva-iskola a Bhágavata-purána háromszázvalahány fejezetéből eggyel nem foglalkozik) de ennek is megvan a maga oka.

OFF
A pi-verset Bháratí Krsna-tírtha Mahárádzs könyvében olvastam, tudós-szerzetes, könyve az óind matematikával foglalkozik. Sajnos forrást nem jelölt meg.
A vers fohász egyébként, fordítása: "Óh, gópík imádatának joghurtjával felkent Uram! Elesettek megmentője, Siva mestere, kérlek, oltalmazz engem!"
gópí bhágja madhuvráta, srngasó dadhi szandhiga /
khala dzsívita khátáva, gala hálá raszamdhara //
ON

Jó éjt!
acsd

Előzmény: req999 (187)