Original Ganjaman neked ajánlom a szeduxent, meg a nyugtatószereket, sétát és fogd ezt a jeghyzőkönyvet és olvasgasd.
SZEMBESÍTÉSI JEGYZŐKÖNYV
felvéve a Belügyminisztérium hivatalos helyiségében
1957.július 5-én
Jelen vannak: Forgács Ferenc és Mécs Imre letartóztatottak
A kihallgatást vezető figyelmezteti a jelenlévőket, hogy csak a feltett kérdésre válaszolhatnak. Egymás szemébe mondják a vála-szaikat és ha valami kérdésük van egymáshoz, azt csak rajta keresz-tül tehetik meg.
Kérdés Forgács Ferenchez: Ismeri az Önnel szemben ülő személyt?
- Igen ismerem, de a teljes nevét nem tudom. Iminek hívják.
Kérdés Mécs Imréhez: Ismeri az Önnel szemben ülő személyt?
- Igen, Ferinek hívják. A teljes nevét itt tudtam meg.
Kérdés Forgács Ferenchez: Ellenséges vagy haragos viszonyban nincs Mécs Imrével?
- Nem vagyok.
Kérdés Mécs Imréhez: Ellenséges vagy haragos viszony van maguk között?
- Nincs.
Kérdés Forgács Ferenchez: Ön vallomást tett arról, hogy kapcso-latban állt a nyugatra szökött Kárászi Jánossal, továbbá Chapmann angol követségi személlyel. Kapott-e Ön feladatokat adatgyűjtésre?
- Nem kaptam.
Kérdés Mécs Imréhez: Ön vallotta, hogy 1957.márciusban fenn volt Vancsó Béláné lakásán és ott találkozott Forgács Ferenccel. Most röviden mondja el, mi volt a megbeszélés lényege!
- A megbeszélés lényege az volt, hogy Kárászi János titkosírással levelet küldött nyugatról, melyben felszólított téged arra, hogy adatokat gyűjtsetek katonai objektumokról.
Kérdés Mécs Imréhez: Vancsóné és Forgács felkérték-e Önt arra, hogy legyen a segítségükre?
- Igen, felkértek, de nem vállaltam.
Kérdés Forgács Ferenchez: Emlékszik-e Ön a Mécs Imre által elmondott találkozásra? Mondja el, hogyan történt.
- Igen, emlékszem. Egyik alkalommal Mécs fennjárt Vancsóné lakásán és érdeklődött aziránt, hogy a szervezetünkben lévő egyénekről mit tudunk. Vancsóné közölte, hogy Nagy és Lajtó letartóztatásban vannak. Szóba került, hogy Jancsi írt-e levelet. Vancsóné mondta, hogy mostanában nem. Egyszer valóban küldött Kárászi citromírással írt levelet, melyben megkért, hogy az itteni helyzetről tájékoz-tassuk. Mécs Imrének ezt elmondtuk és kértük, ha érdekes dolgot tud, közölje velünk. Mécs azt mondotta, hogy segítségünkre lesz. Azóta Méccsel én nem találkoztam.
Kérdés Mécs Imréhez: Megfelel-e a valóságnak, amit Forgács Ferenc elmondott?
- Részben, mert én nem vállaltam semmiféle információ adását, sőt figyelmeztettelek, hogy ezek az információk, bármennyire is tudnak már róla, kémkedés alá tartoznak és ezért szigorú büntetés jár. Kijelentettem, hogy nem megyek el veletek szombat és vasárnap laktanyákat megnézni Pest környékén.
Kérdés Forgács Ferenchez: Megfelel ez a valóságnak?
- Tudomásom szerint mikor ez a kérdés elhangzott, ő azt mondta, fel fog ismét keresni és meg fogjuk beszélni ezt. Nem felel meg a való-ságnak az, hogy Mécs Imrét Pest környékére hívtuk kaszárnyákat megfigyelni.
Kérdés Mécs Imréhez: Fenntartja saját vallomását?
- Igen, fenntartom.
Van-e valami kérdésük egymáshoz?
- Nincsen.
A szembesítést befejezem.
Forgács Ferenc letartóztatott Mécs Imre letartóztatott
Vezette: Gerő Tamás
rendőrnyomozó őrnagy,
Berki Béla r.nyomozó főhadnagy
Készült 5 példány
Készítette: BB/Vné
Kapják: Ny.T.K.Sz.Ny.T.SZ.4/71