Ugyan egyik könyvet sem volt szerencsém olvasni az emlitettek közül egy általános jellegű megjegyzésem azért lenne. Ha jól értem a vita részben arról szól, hogy melyik könyv jó, vagy jobb. Nos ezzel szerintem az a probléma, hogy a 'jó' definiciója nem egységes. Egy kiadónak nyilván az a jó(#1), ha sok fogy el. Az olvasónak lehet jó(#2) egy olyan könyv ami könnyed kikapcsolódást nyújt egy fárasztó nap után. Vagy amikor pihentebb az ember akkor egy gondolatébresztő, eredeti ötletekben gazdag könyv a jó(#3). Szerintem ez utóbbi a legértékesebb és manapság a legritkábban megtalálható.
A legnagyobb példányszámban eladott könyv nem automatikusan jó a 2es és 3as értelemben. Nem feltétlenül azért vették meg sokan mert szájról szájra járt a híre. Lehet, hogy a jól eltalált címlap, figyelemfelkeltő fülszöveg vagy egyszerüen a jó terjesztés miatt fogták meg annyian és vitték a pénztárhoz.
Szerintem díjat a 3as értelemben legjobb könyvnek kellene adni, hiszen valószinűleg ez tartalmazza a legnagyobb szellemi befektetést az író részéről. Az 1es értelemben jó könyveknek kimondottan _nem_ kellene dijat adni, hiszen ezeknél az írót amúgy is megjutalmazza a bevétel. :) Legalábbis remélhetőleg. A 3as értelemben jó könyvek viszont általában nem fogynak nagy példányszámban, ugyhogy az ilyen könyvek szerzőinek inkább van szüksége az erkölcsi elismerésre.
Mégegyszer, nem olvastam az általatok emlitett könyveket, úgyhogy nem tudom melyik kategóriába tartoznak. Ha valamelyik véletlenül 3as szóljatok!! :) Ja, és író sem vagyok :)