APT Creative Commons License 2002.08.16 0 0 6805
TE_O: Kínos, de túl sokat például a Slava 2416 előéletéről én sem tudtam kideríteni, így nyilván írni sem tudnék róla túl hosszan. Az orosz werkek mindősége meg szerintem nem romlott a 70-es évek közepétől, csak a beszerzett korszerű (svájci) szerszámgépeknek köszönhetően igen sokat egyszerűsödtek, mert nagyon sokat javultak a tűrések, és a nagyobb szabályozási tartományt biztosító megoldásokat ki lehetett hagyni. A sima billegőket amúgy kis kúpos vakfuratocskákkal trimmelik, de mivel ezek a koszorú alján vannak, kívülről nem láthatóak. Ilyen az összes sima billegő, nem csak az oroszoknál, csak nyugatabbra már lézerrel furkálva trimmelik ezeket. És a Slava mindkét rugóháza csúszófékes. Amúgy azért nem olyan gyenge ez a werk, vitathatlan, hogy nyersebb benyomást kelt, mint mondjuk egy ETA 2824, de nem drámai a különbség, és a svájciak még a 2KFt árfekvésű órák zömébe is minden igazítás nélkül pakolják be az alap ETA-t, nem üveghátlapos órán még a rotoron is ottmarad az ETA felirat. Viszont a most vett kis Simple Round mellé vettem még egy - alig drágább - Basilika Automatát is, a werk ugyanaz, de ezen már aranyozott és feliratozott a rotor. A Nicolai II werkje viszont tényleg művészi finisht kapott, és a minőség is javult, a műbizonylat szerint legalábbis a pozíciók között a legnagyobb eltérés 7mp.
- A Zenith 135 - Vosztok 2809 összehasonlítához annyit, hogy a Vosztok nem is tagadja, hogy léniának a Zenit precíziós werkjeit tekintette, a megoldásokat, arányokat onnan leste el. De ez akkor is saját konstrukció, semmi nem egyezik a Zenithhel, egyetlen csereszabatos alkatrész sincs (tán egy két csavar..), ez középmásodperces, a Zenith kismásodperces, a futómű technikailag teljesen másként lett kialakítva, más billegő, más lengésszám, a regulátor is egészen más arányű, csak elvi felépítésében hasonló. Ezt a werket mindenképpen tekinthetjük saját, manufakturális darabnak. Sima kézifelhúzós!automata konstrukciót amúgy az oroszok azért nem loptak, azt tudtak maguk is tervezni, idővel meg már bőven volt tapasztalat. A kronó az más, az jóval bonyolultabb, egyszerűbb volt lopni, majd - mikor már muszáj volt - venni.

MESSERSCHITT: Sok helyen használok is linket nagyobb képre, de ha mind ilyen lenne, az meg nekem lenne kényelmetlen (a TAR.HU 6MB-ot enged egyszerre feltölteni, én ISDN-t használok, így is egy fél óra feltöltögetni-kicsomagolni egy-egy frissítést). A fénnyel tényleg sokat küszködöm, készítettem kis árnyékoló paravánt is a több szórt fényért, de sajnos műfénynél - bármit csinálok a fehéregyensúllyal - nem lehet szép képeket csinálni, természetes fénynél meg így is elég sok a tükröződés. Ha meg eléggé leárnyékolom, akkor meg bemozdul, mert a digitális gépek nem túl érzékenyek, állványom meg nincs. Sajna nem vagyok túl profi fotós.
- Amúgy lehet, hogy meglep, de olyan nagyon nem akarom eladni őket, gyűjtő vagyok, nem órakereskedő. Aki meg már vett-cserélt velem órát, az tudja, hogy ha kíváncsi valamire, természetesen kézbevéve megnézheti, ki is próbálhatja, akár visza is hozhatja, azért nincs zsákbamacska. Amúgy a Te képeden szereplő "Moscow Nights" Molnia werkje nekem is nagyon tetszik, csak azért nem rendeltem ilyen órát, mert nekem egyszerűen túl nagy (43mm átmérő, 13mm vastag, echte macsó darab!). (Ja és amúgy: Nikoláj vtarój!)

DREMPEE: Korábbi kérdésedre: az "openheart" Citizenből én is láttam több félét, volt olcsóbb acéltokos, még olcsóbb krómozott tokos, nyilván az üveg sem volt mindig zafír. A nálam levő titántokos-zafírüveges modell a "zászlóshajó" kivitel.

ORAGYUJTEMENY