Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.08.12 0 0 185
én jártam több ízben is katalóniában, és egyszer izraelben is. Sehol sem láttam igazi népviseletet (hacsak nem számítjuk a kaftánosokat izraelben) és az ottani fiatalokkal beszélve ők is kicsit elmaradott dolognak tartják. Ugyanúgy öltöznek, mint mi, ugyanúgy vásárolnak és ugyanúgy gondolkodnak. Hogy van önálló katalán parlament, önrendelkezés az persze jó és persze büszkék is. De ezért beáldoztak bizonyos dolgokat. A baszkok csak kapni akartak (önálló baszkföldet) és semmi kompromisszum. Az önálló baszkföld pedig francia és spanyol területen is lenne. Katalóniában - mivel spanyolországban van - hivatalos nyelv a spanyol és a katalán. Kétnyelvűek a táblák és nem találkoztam olyannal aki csak katalánul beszélt volna. Néhány öreg nem hajlandó spanyolul beszélni, hát rájuk hagyják, és kész. Mindenhol kinn van a katalán zászló, sok helyen a spanyollal együtt. Senki sem idegeskedik, hiszen spanyolországban élnek, és kész. Nincs drámázás.
Izraelben hivatalos nyelv az arab.
Azért erdély autonómiája utópia, lássuk be józanul. Költsünk ellenőrzötten a felzárkóztatásra és reménykedjünk, hogy javul a helyzet. Vagy háborúzzunk?
Legyetek józanok. Érzelmekkel csak a politikusok manipulálnak.

(mielőtt nekem estek kedvesem családja Erdélyből jött, a család egy része még mindig ott él, nem könnyen.Nem ábrándoznak autonómiáról, nem örülnek a betelepített románnak, dolgoznak és nyugit akarnak. Szerintük a magyarok itthon pápábbak a pápánál és csak a szájuk jár.Igazuk is van.)