Venek Tanäcsa TM!
A terdropogäs ältaläban nem jelent semmi rosszat. Az hogy bevizesedik mär annäl inkäbb. Amugy azt en sem vitattom, hogy vannak problemäk, csupän szerintem ezek a problemäk inkäbb mentälisak, mint fizikaiak. Ez nem azt jelenti, hogy könnyebb öket legyözni, söt. Tudom, hogy sokan gondoljätok, hogy ez hülyeseg, es alapvetöen en sem vagyok az a fajta ember aki bärmiben is hisz, ami nem vezethetö logikusan le, de en teljesen komolyan azt gondolom, hogy a serülesek-betegsegek tulnyomo resze a pszicheben kezdödik. Ha valaki ugy äll neki, guggolni hogy "ettöl fäjni fog a läbam" vagy, hogy "be fog dagadni" akkor nanä, hogy fäni fog, es nanä, hogy be fog dagadni, mert erre programozod. A sulyzos edzes nem mäs, mint a tested tudatos leromboläsa, amit aztän a regeneräciod olyanra (izmosabbra pl.) epit vissza, hogy jobban alkalmazkodjon a terheleshez, ez a fejlödes. Persze hogy rühelli a tested a romboläst, persze, hogy keres mindenfele kiutat. Nem kell mäst tenned, mint egy serülest vizualizälnod, es mär adtäl is egy tippet a testednek, hogyan kerülheti el az edzest. Mokäsan - olyan agykontrollosan - hangzik, de en komolyan hiszek ebben. Es a tapaszatalt is erre mutat, csomo ilyet lättam mär, hidd el semmi sem vonzza jobban a serüleseket, mint a nyavalygäs.
2i online!
Färadtan hülyeseg edzeni menni. Az "addig hasznäl az edzes, amig nem lepi ät a regeneräcios kepesseged hatärait", alapszabäly miatt. Ha el van foglalva a regeneräciod a mäjad epitesevel, nem fog az izmaiddal törödni. Menj inkäbb egy jot lubickolni-szaunäzni.
Demiertis!
Hät veled kapcsolatban aztän tenyleg felmerül pär "de miert is"?
1. Miert is jo a sulyzoval a kezben emelkedön setälva bekerülni a pulzustartomänyba? Mert hogy miert rossz azt elmondom neked hamar: attol, hogy a pulzusora zsiregetö tartomänyt mutat, meg nem biztos hogy "zsiregetö üzemmodban" vagy, ugyanis lehet, hogyha valamilyen kis intenzitäsu helyi erökifejtessel järo tevekenyseget folytatsz, (pl a dombra felsetäläs sulyzoval a kezben a combra nezve lehet ilyen), hiäba megfelelö a pulzus megsem zsirt egetsz. A lokälis erökifejtes miatt elöfordulhat a combban oxigenhiäny, es akkor menthetetlenül glykogenbol nyomulsz. Ugy tudod letesztelni, hogy szokott-e izomläzad lenni, ez jelzi a helyi savasodäst. (A tejsav az anaerob tevekenyseg mellektermeke.) Ezert aki biztosra akar menni, az igyekezzen minel kisebb terhelessel, minel gyorsabb mozgässal a pulzustartomänyba kerülni. Az a tuti. Arrol nem is beszelve, hogy terdproblemäkra kimondottan elönyös a gyors tekeres (100 fordulat/perc fölött) kisterhelessel szobabiciklin.
2. Miert is edes-keves a heti 3 alakalom? Minel hosszabb a 30 perc utän zsiregetö tartomänyban töltött idö annäl több zsirt egetsz, igaz? Ha csak a direkt edzes alatt elegetett zsirt nezzük, heti häromszor 1 ora, ugyanannyi mint 6*45 perc.
3. Miert is lehet meghatärozni csak ugy minimälis bevitt energiamennyiseget? Van ennek a kijelentesednek, hogy minimum "1200-1500 kcal" bärmi haloväny ertelem is? Szerintem semmi. Az energiaertek csak egy tenyezö a sokbol. Leneges, hogy eddig mennyit evett a päciens, ez egy viszonyitäsi alap. Aztän az is lenyeges, hogy miböl tevödik össze, mert qrvära mäs ha megeszel 120g disnyozsirt, 300g tojäsfeherjet, vagy 300g cukrot pedig mindegyik käbe 1200-1500kcal. Aztän az se mindegy, hogy azt a 300g disznyozsirt reggel eszed-e meg, vagy este. Es meg sorolhatnäm a vegtelensegig. Annyi egyedi tenyezö befolyäsolja, hogy sok, keves, vagy pont eleg-e 1500 kcal, hogy az ilyen kijeletesek epp oly ertelmetlenek, mint a nöi ujsägok fogyokura tippjei.