ne vedd személyeskedésnek, nem annak szánom!
Te anno gyerekkorodban elkezdtél volna tanulni, ha a szüleid kitesznek a faluvégen az árokpartra, és eredj? Nem hiszem...
Pont azért nem tanulnak, mert nincs, ami motiválja őket, nincs hagyománya a tanulásnak, nincs előttük pozitív példa. Sőt, inkább csak olyan példa van, hogy csináljunk sok kölköt, és akkor majd segélyből meg ebből-abból megélünk.
Nincs presztizse, nincs hagyománya a szorgalmas, becsületes munkának. Mert leginkább csak azt látják, hogy lehet ezt munka nélkül is csinálni, akkor meg minek megszakadni? Pont arra lenne szükség, hogy aki ilyen-olyan befolyások hatására mégi elkezd dolgozni/tanulni, azt nekünk kellene támogatni és segíteni, hogy pozitív példát láthassanak maguk előtt. És az a fontos ugye, hogy a saját népük körében találjanak példaképeket, pozitív példákat, motivációt.
Hogy miért különülnek el? Bonyolult kérdés. De ez talán az életmódjuk, a viselkedésük, a kultúrájuk "eredménye". Nem kell szépíteni, ők igenis a társadalom peremére szorultak, a kiszorítottak, mellőzöttek pedig ösztönösen elkülönülnek. De erről az elkülönülésről mi is tehetünk, sokszor előítéleteink vannak velük szemben. Általánosítunk, sajnos. Elismerem, hogy a többség nem a többségi társadalom normáinak, elvárásainak megfelelően él. Ez baj. De sajnos mi meg automatikusan minden cigányt "lecigányozunk", vagyis automatikusan egy kevesebbet érő, értéktelenebb embernek tekintjük őket (tisztelet a kivételnek, nehéz ezt megtenni). De ez meg a mi elkülönülésünk is, mindneki a sajátjaihoz vonzódik jobban, őket részeíti előnyben, ami érthető is.
Az asszimilációhoz pedig mindkét oldalnak sokat kellene tenni. Nekünk a tehetségesek, szorgalmasak támogatásában (és az első negatív élmény, kudarc után nem feladni!), nekik pedig a becsületes, szorgalmas cigányok példáján keresztül "civilizálni" az életüket, a társadalmukat. Persze ez így nagyon egyszerűen hagzik, holott sokkal bonyolultabb :o)
Személyes tapasztalatom bőven van, Mátészalkán nőttem fel, mostanában pedig sokat utazom Debrecenből arrafelé, a hírhedt "fekete vonat" utódján, bár sokszor még most is igencsak fekete...
OFF ON
A múltkor InterPici-n utaztam egy 6-7 fős cigány társasággal. Kultúráltan viselkedtek, tiszták voltak, rendesen felöltözve. Munkáról, családjukról beszélgettek, a hét eseményeiről. Pestről utaztak hazafelé a családhoz, mindenkinél kis ajándékok mindenkinél, a gyerekeknek. Beszélgettem velük, cipőgyárban dolgoznak, becsületesen, keményen, és hozzáértő módon. Elmondásuk szerint a kényes, bonyolult munkákat is szívesen bízzák rájuk, mert ügyesek, olyan cipő készítését bízzák rájuk, melyek darabja boltban 20-25E Ftért talál gazdára. És minőségi munkát végeznek, mert prémiumot is szoktak kapni. És ahogy mondták, szépen megélnek belőle, csak a családjuk hiányzik. Ja, és nem feketemunkások voltak, rendesen, bejelentett munkaerőként dolgoztak. Hát ilyen pozitív példákra gondolok én.
OFF OFF
xcrow