erikszi
2002.08.08
|
|
0 0
1360
|
Üdv mindenkinek!
Egy éve és 20000km-e vagyok birtokában egy 1.6-os Cliónak Privilege kivitelben. Őszintén szólva nem voltam a francia autók nagy barátja, de miután tavaly apám belevágott egy 1.4 16v Thalia vásárlásba, megtetszett a motor dinamizmusa és fejlett technikája. A próbaút egy 1.6 dynamique Clioval aztán teljesen "elolvasztott". Így aztán főleg a motor és az extrák döntöttek.
Dióhéjban az egy év: Három hét után egy gyors őzgázolás, majd kb. 5000(!) km a csereautókkal egy alkatrész kései érkezése miatt, előbb 1.2-es 75LE Clio, majd 1.2 75LE Twingoval (az 1.2-es motor főleg pörgősségével lepett meg, a maga módján nagyon élvezetes volt)
Tapasztalatom szerint a Clio-Thalia páros gumi és műanyag alkatrészei nem a csúcsot képviselik. Főleg nem az ablakkeretek. Nálam sem és a Thalián sem illeszkednek tökéletesen a bal első ablak alján.
Ezenkívül a jobb oldali szélvédő keretcsíkom egy idő után enyhén felpúposodott és az alákapó széltől egyszerűen felcsapódott. Többszöri visszatömködés után egy kamion elhaladása után el is szállt a légörvénytől. (Elég tré érzés volt, jót röhöghetett az utánam jövő)
Az egyik féltengely gumiharangot garanciában kicserélték, valamitől kilyukadt, ugyanígy a kormányösszekötő gumiharmonikákat mindkét oldalon. (Csak jó minőségű utakon járok, nem hiszem, hogy valami követ, vagy drótot kaphatott.) Ajánlom mindenkinek, hogy ha teheti néha vegye le az első kerekeket és kukkantson mögéjük. Én mindkét hibát így fedeztem fel.
Mechanikusan viszont semmi probléma, a motor mindenért kárpótol, csendesen és könnyedén viszi a kocsit. Átlagfogyasztás: 6.3 körül, 105-115-ös tempó klíma nélkül, húzós előzésekkel, rövid gyorsabb szakaszokkal (140-150) és falvakkal tarkítva csak vidéki utakon. Egy 3000 km-es német túra átlaga 6.95 liter volt (135-140-es átlagtempó az autópályán, lejtőkön fel a 200-as határig) Negatív rekord 5,3 körül, kb 90-95-tel, de ezt nem sokáig bírom J.
Évi 25000 km körüli futásteljesítményem miatt azonban erősen gondolkodom egy DCi cserén, egy próbaút talán meggyőzne a 60kW-os mocival. Elnézést a hosszú lére eresztett mondókáért.
Mintha valaki írta volna, hogy tud hosszabb áttételű ötödik seb.-ről???
A legjobbakat! |
|