Kedves frati :-)
Te úgy gondolod, hogy valakit erővel el lehet nyomni.
Tévedsz, én sem, s nem is erről írtam. Én azt írtam, hogy ha pici korától valakit egy hitre nevelnek, akkor az beivódik a szellemébe - még egy topic-ot is nyitottam egy másik hozzászóló felvetése kapcsán, csak nem nagyon megy, de nem baj :-) A szellem szabadsága - vallásszabadság a címe -, s nehezen tud ettől szabadulni, sőt a legtöbb esetben képtelen is erre. Gondolj csak az erős erkölcsi kötésre, amit pl. a kereszténység "ad", ahol majd minden bűnné válik megfelelő szövegkrnyezetben, holott ez a hit a szeretetről kellene hogy szóljon! Az egyházzá testesült szervezet már a felfelé - papok, uralkodók - irányuló meghunyászkodássá, sorsukba való belenyugvássá változtatták a kezdeti időkben a nyomorult sorsukból hitük révén kiszabadulni kívánók hitének elemeit.
Van aki a tudományba veti a hitét, van aki Istenbe.
Igen, természetesen van ilyen, csak épp ehhez a hibás hozzáálláshoz a tudománynak vajmi kevés köze van :-))) A tudomány nem hitre alapozódik, kedves frati, hanem épp az ellenkezőjére, a kétkedésre, az ellenőrizhetőségre, a kutakodásra! Az a gondolat, amit erre felvetettél bizony tipikusan ennek az elnyomására használják azok, akik a hitet a tudásalapú világszemlélettel össze kívánják mosni. Nem kifejezetten Rád utalok én most, még ha Te is mondtad ezt most, de ez bizony tény.
Szerintem, ha valaki a halála pillanatában megtér, nem az életének fordít hátat
Ki hogy látja. Aki hitéből fakadóan bízik a földi élet elmúlása utáni "lét"-ben, reinkarnációban, az nem, ám egy tudós nem fordíthat hátat élete munkásságának. Én íg látom.
A halál elfogadása nehéz dolog, épp ezért élnek meg a különböző ígéretekkel a hitek. Sajnos soha senki nem tér vissza "elmesélni", hogy vége volt mindennek a végén...
Sokszor félreértik, amiket írok: nekem semmi bajom azzal, ha valaki ilyesmiben hisz, ezt az ő elvitathatatlan joga! Az enyém meg az, hogy saját döntésem alapján azt gondoljam, ami nekem jó, nem?
Remélem én sem írtam semmi bántó, ha úgy éreznéd, az félreértés...