mozgás mikéntje, mennyisége és fajtája nagyrészt a te adottságaidtól, kedvedtől, súlyodtól, stb. függ.
nagyon nagy túlsúllyal nem tanácsos elkezdeni pl. futkosni, mer' megterheli az izületeket. hamar be is fog dagadni a bokád, megfájdul a lábad és ettől a kedved is elveszted.
általában a legjobb a szobabiciglizés. ezt szinte bármekkora túlsúllyal el lehet kezdeni (naggyon szélsőséges esettől - amikor már mindenféle szív és érrendszeri problémák is vannak - eltekintve).
de erről is olvashatsz a két alaptopicban. (Fogyiklub, Alakformálás)
ha nem olyan vészes a túlsúly, akkor lehet erős tempóban sétálni, kocogni, futni, bringázni, úszni (bár ez utóbbinál könnyen lehet alulteljesíteni az ideálist...). görkorit, evezést, túrázást, szinte bármilyen egyenletes tempójú mozgást lehet csinálni - csak a megfelelő intenzitásra kell figyelni.
megfelelő intenzitás: a mozgásnak megfelelő zsírégető pulzustartományban kell maradni.
ezt leginkább pulzusmérős órával lehet lyool kontrollálni, de xerintem azér' anélkül is megoldható. (persze ez függ a mozgásban való jártasságodtól, saját tested ismeretétől is.)
én még soha nem használtam ilyen pulzusmérős kütyüt, mer' naggyából érzem, hogy mikor lyoo az amit csinálok (2X év sport), de valakinek meg csak avval együtt megy.
pl. futásnál általában az a megfelelő, amikor már rendesen szuszogsz, de még tudsz beszélgetni mellette.
de ennél sokkal-sokkal szakszerűbb magyarázatokat, leírást találsz abban a két alaptopicban.