Szia...
...ne menj neki, fájni fog ;-)
Igen, szellemi kábítószernek tartom a hiteket, és bizony akit gyerekkorától, értelmének ébredése előtt liturgiákra szoktatnak, az legnagyobb részt annak a hitnek a szellemi foglya lesz - mert hogyan szabadalhatna ki egy olyan világból, amiben felnő, én magam is jaj istenemet mondok akaratlanul, holott kevés dolog áll tőlem távolabb, mint bármiféle isten létének a feltételezése, nem hogy elfogadása :-( -, ám akármit mondasz is, semmiféle alá-felérendelést nem mondtam ezekhez a véleményekhez! Épp azt írom mindig, hogy nem a hit - pláne nem a hangoztatott "hit" - tesz valakt jó emberré, mint ahogy a vallás nélküli élet sem gonosszá!
Mit keresek itt? Ráakadtam a kérdésre - érdekel a filozófia, amit itt vallással azonosítanak sokan, még a rovat is össze van vonva balga módon -, s hozzászóltam, elmondtam a magam véleményét, mi ebben a furcsa? Az talán, hog van aki nem állja meg szó nélkül, s megválaszol egy kérdést a maga szemszögéből?
Itt egy kérdés, szükséges-e Isten léte, s itt egy válasz: van akinek nem, egyiké sem, akárhányat hisznek is emberek százmilliói, van viszon, akinek szüksége van egy kapaszkodóra, s van, aki egyszerűen csak hiszi... mert ehhez szoktatták, s felnőve már mindenben fel is ismeri... Az egy másik kérdés, hogy a mai hittudósok közül nem egy azt is mondja már, hogy Isten nem a létezők kategóriájába tartozik, vag legalábbis nem úgy létezik, mint a világ, mesélte el lépcsőmászó, aki katolikus pap révén már csak közelebb van ehhez a témához, mint mi, gyarló nick-ek :-) ...ezen mellesleg nem kell nagyon csodálkozni, lévén a hegyek tetejéről, a felhők fölül már elbújtak az emberek kíváncsi, kutató szemei elől, s hát sehol nem lelhető fel, valahová oda kell képzelni :-) ...no már annak, akinek szüksége van erre...