navarre Creative Commons License 2002.08.06 0 0 525
Tegnap átböngésztem az augusztusi Színházat a könyvtárban (igen, máris megtettem). :) Egyrészt olvastam egy nagyon jó írást a POSZT-ról, Csáki Judit tollából. Másrészt Stuber Andrea "tanulmányt" írt a Budapesti Kamaraszínházról, összegezte működését stb. Érdekes dolgok derültek ki, pl. az, hogy Bertók Lajos 3 főszerepet kapott volna az elmúlt évadban, ebből kettőt "abbahagyott". Ő vitte volna a Titus Andronicus címszerepét (Stohl András játszotta végül) és a Komédiásokban Gethin Price súlyos szerepét (Horváth Virgil "ugrott be" helyette). Azonkívül Amper szerepét sem játszotta már az elmúlt hónapokban.

Bemásolok ide a cikk Látszattársulat c. részéből egy idézetet, kiváncsi vagyok, ki mit szól hozzá (Főleg Bertókot érinti, de a vendégművészek miatt László Zsoltra is vonatkozik):

"A jelenlegi, gyengélkedő együttes mintha csak a társulat látszata miatt lenne egyben tartva. Valójában a színház nem társulati jelleggel hozza létre a bemutatókat, s a műsor nem a színházhoz tartozó színészekre épít. 30 társulati tag van - illetve Tyll Attila halálával 29 -, az évadban fellépő vendégművészek száma pedig 71. A társulat tagjainak - néhány kivétellel - a kisebb feladatok jutnak, a főszerepeket általában a meghívottak kapják. (Előfordult, hogy ez szörnyű hibának bizonyult. Például Bertók Lajos esetében, aki olyan fantasztikus színész, hogy amit ő tud és csinál, talán már nem is színészet - legalábbis nem olyasmi, amit absztinens üzemszerűséggel, egyik súlyos főszerepből a másikba esve működtetni lehet. Valahogy úgy van ez, hogy Bertók színpadon levése ünnep a nézőnek, mert nem lehet a szemet levenni róla. Ennek fejében viszont nem is képes minden hétköznep színpadra menni.)" (Stuber Andrea: GYÁRI SZEZON /A Budapesti Kamaraszínházról/, Színház, 2002/augusztus)

Valóban elgondolkodtam róla évad közben, mikor mondjuk a Tivoliban jártam, hogy a "tagok" közül, akiknek a fényképét kirakva látom, miért látok olyan keveset közülük színpadon? Nem mondom, jók a vendégművészek, és szépen működnek együtt a társulattal - de ez utóbbi nagyon elégedetlen lehet; a cikk arra is kitér, hogy gyászosan keveset keresnek...