Törölt nick Creative Commons License 2002.08.04 0 0 44
Szia...

...nem vagyok egyik istennek sem a híve, úgy általában nem vagyok hívő "lélek", szkeptikusnak tartom magamat, leginkább materialistának vagyok mondható, még ha ez manapság errefelé nem is "divatos", de hát mit tegyek?

Melyik istenben higyj? Miért kellene bármilyen isten ahhoz, hogy a világot megértsd? Szerintem nem kell, én megvagyok ezek nélkül is. Én úgy tapasztaltam meg eddigi életemben - sajnos nem vagyok mai gyerek :-( -, hogy nem erkölcsi mérce a hit, nem attól jobb vagy rosszabb egy ember, hogy hisz-e valami természetfelettiben, hanem a tetteitől... Nem lennék én jobb akkor sem, ha hinnék.

A világ persze ahhoz elég nagy és elég bonyolult még a magunk kis környezetében is, hogy nehéz legyen eligazodni benne. Ez az oka annak, hogy sokan a könyebb utat választják, s nem tanulnak, hanem hisznek. Ez a valóságban nyilván nem ilyen fehér és fekete, de lényegében ez van a dolgok mögött.

No és még egy nagyon lényeges dolog: a vallások legtöbbje - talán mind - megköveteli híveitől, hogy gyermekeiknek is adják át a "tudást", hitüket, így eleve esélytelenül jövünk a világra: ki ahol születik annak a hitvilágnak lesz a foglya, mire eljut saját értelmi fejlődősőnek során oda, hogy felfogja mi is a tényleges vallásszabadság - ami helyett sokkal inkább szellemi és erkölcsi szabadságot kellene emlegetni!!! -, addigra sorsa és szelleme determinálva van :-((( Igen a foglya, mert ettől szabadulni nem egyszerű dolog. Vannak persze, akik - általában keserves, fájdalmakkal, csalódásokkal kövezett úton - eljutnak oda, hogy tanulmányaik, kételkedésük, csalódásaik miatt meg tudnak szabadulni a hit kábítószerétől, de nem egyszerű. Sokan sértésnek veszik az ilyen szavakat, pedig bennem egy szikra bántási szándék sincs: adott esetben az én megítélésm az ő szemszögükből engem nem sért, csak nem hagyom szó nélkül :-)

Szóval én azt mondom, hogy élj nyitott szemmel és füllel, a körülötted élő emberekre figyelj, tanulj amíg teheted, légy kritikus a hallott-állított dolgokkal, egyzóval szkeptikus! Nehéz dolog, nem ez az életben a könyebbik út, de sokan értékesebbnek tartják, mint liturgiákkal elkábítani magukat... Ha van kedved és időd, olvass bele ebbe az előbbi linken írott hozzászólásokba...

Előzmény: matekezameta (43)