scorpio-grass Creative Commons License 2002.08.02 0 0 18
Legutoljara Rev-Komaromban vettem a Kaufland aruhazban 20Sk a belevalo "pevny lieh" spiritustablettat meg azt hiszem 38 Sk-ert. A 1liter vizet 2-3 tabletta kepes forrasba hozni. A regebbi spirituskockabol 1-2 is eleg volt, de el is egtek teljesen. Amiket most vettem mindig maradt utanuk salak.
A zsirbe sutott husok nagyon sokaig el vannak, ha nem olvad fel rajtuk a zsir. Ha meg felolvad, akkor csak ujra ki kell sutni, es minden OK. Az oregeim is igy tárolták hutes nelkul a spajzban-huvoson.

A tovabbiakat / mert nagyon tetszett / ugy masolom ide. A legfrissebb változat hozzáférhető a http://www.hungary.org/~umann/vizitura/ címen.

Spirituszkocka
A legegyszerűbb főzőeszköz. Szélcsendes helyre rakva egy 400 grammos konzervet egy 3cm*3cm*0,7cm-es "kocka" is meg tud melegíteni, de már egy kis szél is jócskán megnövelheti az üzemanyag-fogyasztást. Lehet (?) kapni hozzá mindenféle ügyes tartót, de csinálni sem nehéz. A legegyszerűbb a 400 grammos konzerv egyik oldalán nyitott doboza, szintén ízléses likakkal.

A spirituszkocka seclovák neve Pevny Lieh, Seclovákiában 3cm*3cm*8,4cm-es fehér-piros-fekete papírdobozban árulták a drogériákban. (Jól számoltál, egy dobozban pont egy tucat van.) Nem tudom, Seország és Clovákia kettéválása után mi lett a sorsa ennek a remek árucikknek.

Megj: tovabbra is letezik, kaphato.

Melegétel-konzerv
Erre találták ki a spirituszkockát.

Legegyszerűbb felbontás nélkül melegíteni. Nem kell félni, nem robban (nekem még nem tett ilyet. {}) Csak arra ügyeljünk, hogy egyenletesen melegedjen az egész: időnként az e célra magunkkal vitt munkavédelmi bőrkesztyűvel vagy ronggyal fogjuk meg, és rázogassuk erőteljesen {és másik oldalával tegyük vissza (*Döme*)}. Katonaviselt férfiemberek a földhöz is csapkodhatják. A kaja viszkozitásától nagy mértékben függ, hogy mennyit kell rázni.
Kell némi tapasztalat ahhoz, hogy megtanuljuk, mennyi ideig kell melegíteni a konzervet. Ha szabad kézzel égési sérülések nélkül meg tudjuk fogni a dobozt, akkor még biztosan nem elég meleg.
Kinyitás előtt zavarjunk mindenkit fedezékbe, majd állítsuk élére a dobozt, és a legmagasabb pontján lyukasszuk ki úgy, hogy a lyuk ne felénk nézzen. Ha volt benne levegő, akkor az fog távozni szuszogva; ha csak szilárd és folyékony trutyit tartalmaz, azok hőtágulási együtthatója jóval kisebb, mint a gázoké, és (remélhetőleg) nem fog túl sok kispriccelni. A nyomáskiegyenlítés után már csekély kockázattal nyithatjuk tovább a dobozt.

Zacskós leves
Ennek elkészítése sem igényel különösebb szagértelmet. A zacsekon levő felhasználói leírásból egyébként minden kiderül. Két fő típusa létezik.
A krémlevesport (zöldség~, gomba~) hideg vízbe kell szórni, és úgy melegíteni, ahogy van.

A hagyományost forrásban levő vízbe kell tenni (de mi van, ha nem találok a környéken forrást?). Az ínyencek feljavíthatják a levest krumplival, egész fej hagymával, virslivel, plusz leveskockával. Az apróra vágott krumplit a levespor előtt kb. 5 perccel tegyük a forró vízbe, meg is sózhatjuk egy kicsit, de vigyázzunk, mert a levesporban is van só.

Sült vagdalthús
Miután egy évig mást sem ettem, én is idegenkedem a "nyers" vagdalthús-konzervtől, de megsütve meglepően finom tud lenni.
A konzervdobozt nyissuk ki mind a két végén. Az egyik lapot rajta hagyva nyomjuk ki egy kicsit, majd a másik végén a doboz pereme mentén vágjunk le a kibukkanó vékony részt. Repeat until elfogy. A szeleteket meghempergethetjük lisztben.
Az egyik megoldás, hogy olajban/zsírban sütjük ki. (Én úgy szeretem, ha kopogós keményre sül.) Grillezhetjük is parázson, ehhez kell egy rostély. (Vigyázzunk, hogy a rács résein ne potyogjon a parázsba a kaja. Grillezéshez ezért lehet, hogy jobban járunk, ha nem 150, hanem 400 grammos vagdalthús konzervet használunk, abból nagyobb szeleteket gyárthatunk.)
Só, bors, paprika, kecsöp, mustár, jó étvágy

Forralt bor
Mindenki másképp csinálja, leírom az én verziómat.
1 liter hideg vízbe szórok fél maroknyi fahéj+szegfűszeg+őrletlen bors keveréket, és (talán) 5 evőkanál cukrot. Hagyom egy ideig forrni, hogy a víz fele elpárologjon, és kijöjjön a fűszerek íze. Ezután beleöntöm a bort (1 litert), hagyom még egyet rottyanni, és kész. Lehet citromlevet is hozzáadni.
A forralt bor ? a teához hasonlóan ? hidegen is nagyon finom, de mielőtt eltesszük (pl. reggelire), vegyük ki belőle a fűszereket.
A fahéj+szegfűszeg+bors triót tarthatjuk három helyett egy közös dobozkában is.
{Svéd változat a fahéj-szekfűszeg-bors (cukor) + bor recept analógiájára: Fahéj-szekfűszeg-mazsola-száraz narancshéj (cukor) + vörösbor!

Omlett á la Százhalombatta
Hozzávalók 3 éhes személy részére: 3 tojás, 1/4 kg túró, 1 májkrémkonzerv, 1 vagdalthúskonzerv, kolbász csücske, kevéske összeszáradt sajt. A többit el lehet képzelni...

Előzmény: H_G (17)