ColinCrazy Creative Commons License 2002.07.31 0 0 460
Valami más
Eszenyi Enikő – Szabó G. László
Igyime PRÁGA

A főiskolán Horvai István és Kapás Dezső voltak a mestereim. Bizonyos értelemben jobban is­mernek, mint a szüleim, hiszen éveken keresztül napi négy órán át figyelték a mozgásomat, reak­cióimat, viselkedésemet. (De én is az övékét!)
Sajnos Dezső már nincs velünk. Mindenkinek nagyon hiányzik.
Ha Pista bácsi jött be a próbára, vagy ha rendezett, tőle annyira fél­tem, hogy nem tudtam beszélni. Úgy éreztem, átlát rajtam, mintha rönt­genszeme lenne, teljesen átlátszóvá váltam előtte, és a szorongástól tény­leg hülyeségeket csináltam. Ennek el­lenére vele szemben lázadoztam. Egy darab próbája előtt, még nyáron fel­hívott a lakására, hogy megmutassa a díszletet. Mikor megláttam, azt hit­tem, megbolondulok. Szörnyű volt. Hosszan hallgattam, aztán nem bír­tam tovább és kijelentettem, hogy ez ízléstelen és csúnya. Azt hittem, ide­ges lesz, és már meg is bántam, hogy átléptem azt a bizonyos határt. De ő nyugodtan rám emelte átható tekinte­tét (férfiasabb volt, mint… nincs jelző), és mosolyogva azt mondta: – Majd ez ellen lázadsz! – És kész. Nincs apelláta. Áhá! A szerep a lá­zadásról szól! Egy férjes asszony be­leszeret a fiatal tanítóba. A helyzete már elviselhetetlen, ki akar törni, lá­zad. És ha majd mindez nem megy, nem kell kétségbe esni, segít a díszlet. Ez a szörnyűség! De már nem szóltam, nem mertem. Elment az egésztől a kedvem. Pedig igaza volt! Segített. Az utol­só jelenetben Szervét Tibor (a férj) alig tudott leszedni a díszletről. Fájdalmamban, mivel szerel­mem, a tanító (Alföldi Robi) elment, úgy markoltam meg a léceket, hogy recsegve törtek el erős szorításomtól. Tiszta szívemből gyűlöltem azt a díszletet. Annyira mást képzeltem el, hogy soha nem tudtam a saját ideámtól megszabadulni. Istenem, milyen gyerekes nagyképűség volt ben­nem! Azóta is fáj, hogy megbántottam a Tanár Urat.