orcinus-orca Creative Commons License 2002.07.30 0 0 25
Egyáltalán nem gondolom, hogy az lenne a cél, hogy a "legtöbb olvasót" kellene megnyerni. Nevezd sznobságnak, de szerintem a Story nem a legjobb újság, hiába azt veszik a legtöbben.
A rentábilitás (nyereséges működés) már cél, de az nem egyértelműen a nagy példányszám függvénye.

Azzal, hogy a "kétséges"-t "meglehetősen nehéz"-re változtattad, még nem győztél meg róla, hogy a sorozatok általában képesek tartani a színvonalat.
A sorozat valóban jelenthet biztosabb olvasótábort, de nem feltétlenül nagyobbat, hiszen a tizenhetedig Star Wars-franchise könyvet már csak a fanatikus rajongók veszik, akiknek majdnem mindegy, mit adsz el.

Lehetne osztályozni, hogy mondjuk a brettsó-saga és Clarke: A gyermekkor vége hányas, csak nem érdemes.
Szerintem a sorozat (ami nem azonos a ciklussal!) önmagában feltételezi az iparosságot (ami nem feltétlenül negatív jelző). Éppen azért, mert az olvasó elvár egy bizonyos színvonalat, jellegzetességeket, sztorivezetést, stb. nem is lehet képes az író az adott szintnél magasabbat alkotni.

A kevésbé kommersz nem jelenti azt, hogy kevésbé fogy. Úgy tudom, a Sztrugackij-testvérek Kárhozott városa sem volt bukás, amit azért messze többre tartok, mint a teljes Lancehagen-életművet.

Mit nevezel az adott év legjobb magyar scifi könvének? Egyetlen objektív kategória van: az adott év legnagyobb példányszámban eladott magyar scifi könyve (nem tudom, hogy az a fenti könyv volt-e, de ez most mindegy). A többi szubjektív. Így a díj annyit ér, amennyit az olvasók gondolnak róla. Én pl. semmit.

Előzmény: BHackett (20)