maher Creative Commons License 2002.07.28 0 0 162
Félek nincs igazad.
Itt már leírtam mire gondol szerintem.

C&P
"
I. Viktor odáig jutott, hogy egyházat grundol. A körök egyházába minél több embert be akar téríteni.

Egyház, ez egyértelmű, hiszen erkölcsi, szellemi útmutatást akar adni, arra vonatkozóan, hogyan kell élni az embereknek, mi a helyes út.

Azt mondja, hogy a kormányoktól független mozgalomként, de megkerülhetetlen erőként akar jelen lenni. Értjük persze, a nem orbánista kormányoktól függetlennek kell lennie, de nagyon jól elképzelhető egy perszonálúnió, ha mégis újra a helyes útra lép az ország.

Magyarán államegyházat építene.
Hiszen azt akarja, hogy a "polgári körök" intézményeit ne tudja a kormány figyelmen kívül hagyni. Ezzel csak az a baj, hogy senki sem tudja, mik azok a polgári körök, mik az intézményeik. Valamint nem emlékszem az alkotmányban olyan kitételre, hogy a köztársaság kormányának tekintetbe kell venni a polgári körök véleményét.
Tehát bizton állíthatjuk, hogy ha ez a szándék sikeres, akkor a mozgalom alkotmányon kívüli, magyarán alkotmányellenes módszerekkel akar hatással lenni a Magyar Köztársaság életére.

Gondolhatnánk persze, hogy itt egyszerűen a független civil szférá demokratikus eszményéről van szó, a köztársaság polgárai élve jogaikkal, független szervezetekben alakítják jövőjüket.
Csakhát mindenki tudja, látja, hogy szó nincs függetlenségről, egyértelmű politikai elkötelezettségről van szó, ami kizárja a körökből a társadalom egy (nem mellesleg nagyobb) részét.
Azért is téves lenne ezt gondolni, mivel az egyházfő kormányzása idején semmilyen változás vagy intézkedés nem történt az önszerveződő civil szféra támogatására, erősítésére. Ez a lehetőség csak a választási veresség után jutott az egyházalapító eszébe. Áprilisig a párt elvetette az alulról szerveződés gondolatát is, inkább jellemző volt, hogy felülről feloszlattak egy renitens alapszervezetet, mintsem elfogadják az ellenvéleményt. Ez persze most sincs másképp, szó sincs spontán kezdeményezésekről, a próféta megmondta, hogy alakuljanak polgári körök, és lőn!

Mindenesetre úgy tűnik Viktor bán megtalálta a neki megfelelő szervezeti formát céljaihoz. Nincs választás, demokratikus kontroll, helyettük van "egyszerre mozdulás".

Kiváncsi vagyok mire megy vele. Nem szurkolok neki az biztos, sose hittem az önjelölt prófétáknak...
"

Előzmény: Törölt nick (77)