zümy:
Szerintem a matematika az egyetlen "tokeletes" tudomany..., ezt kitől olvashattam? Vonnegut, Koesler?, na mindegy, ez is igaz...
Erre mar nem emlexem. :-) Ha olvastam is vhol, akkor biztos, hogy nem filozofustol. :-)
szerintem a matematika, mint olyan, egyértelműen találmány, hiszen az alapja az (pl. az egész számok v. az axiómák); persze az is igaz, hogy nagy része pusztán felfedezés (levezetések, bizonyítások); érdekes az, hogy ennyire jó passzol a valósághoz (vagy csak a valóságról alkotott képünkhöz??);
-valahogy úgy látom, hogy a "matek=találmány" magával hozza az "egy modell"-t, míg a "matek=felfedezés" az "ez a valóság"-ot?!
Nos, az en nezopontom jelenleg az, hogy a matematika "talalmany" abbol a szempontbol, hogy nincs ott a "dolgok melyen". Viszon nagyon is ott van a vilagrol az elmenkben kialakitott modellben, amely tobbe-kevesbbe pontos "tukorkepe" a valosagnak. S abbol a szempontbol felfedezes, hogy fokozatosan felfedezzuk ezen modell tulajdonsagait, osszefuggeseit. S ezeket csupan a sajat modell-szemuvegunkon latjuk bele a valosagba.
conSalves