barrix Creative Commons License 2002.07.15 0 0 226
Nem gondolom, hogy aki idealista, az álomvilágban él. Nagy baj lenne, ha tizen-huszonévesen úgy látnánk a világot, mint egy 30, 40, vagy 50 éves ember. Ideák nélkül nincs haladás és változás, és ezért jó, hogy mindig vannak fiatal és lelkes emberek, akik valami mást akarnak. A realista látásmód pedig nem akadályoz abban, hogy keressem az élet apró szépségeit, pl. egy jó színházi előadásban. Igazából egyáltalán nem értek hozzá, csak nagyon szeretem, és abszolút az alapján értékelek egy darabot, ahogyan akár egy jó könyvet is : mi az, ami érvényes a jelenlegi/múltbeli/jövendő életemre, sorsomra, vagy a környezetemre. Lehet, hogy A vágy...-ban voltak rendezési és egyéb hibák, de engem akkor és ott nagyon megérintett a történet is, és el kellett gondolkoznom a szereplők életéről. Annyira ritkán adatik meg, hogy úgy érezzem: nem színházban ülök, hanem igaz történetet látok, és velem ez akkor megtörtént. (Pindroch Csaba pedig egyszerűen nem jó színész. Egy arca van, ez a kicsit hülyegyerek-jajdesajnálom-ábrázat.)

Más. Alfölditől, ha jól számolom 4 rendezést láttam, és egyikre sem mondanám, hogy rossz, vagy gagyi lett volna. A színészválasztása szerintem szinte mindig telitalálat, és minden darabot végigvisz egy előre kijelölt úton. Néha kerülnek bele túlzások, de ezeket lenyelem, mert még egy előadásán sem unatkoztam egy fél percre sem. Utoljára a Macbethet láttam tőle, és sok hibája ellenére nagyon tetszett. Valahogy mindig jó emberekkel dolgozik, pl. a zenéket és a díszletet általában találónak érzem, még ha el is idegenít, akkor is. Hallottam, hogy a Makrancos nézhetetlen volt, de azt nem láttam.
Egyébként egyetlen olyan rendező sincs, akinek minden darabja élvezetes lenne. Jaj, most jut eszembe, hogy láttam egy rossz rendezést is tőle, kb. 4-5 éve a Vígben a Vihart. Össze sem lehet hasonlítani a Katona-féle előadással. Nem biztos, hogy a tv ártott neki, lehet, hogy egy kicsit túlpörögte magát, és most kéne egy kis csönd. Nem lehet éveken át 180 fokon izzani. Kíváncsi vagyok, melyik rendezését tartod felszínesnek, mert én Macbeth óta nem láttam tőle semmit.
Kicsit Off voltam, de én például Lásló Zsolt miatt jutottam el Alföldi rendezésekre.

Előzmény: navarre (224)