Kedves régebbi és majdani thaliások! Új vagyok a fórumban, kérlek, nézztek el esetleges kezdeti botlásaimat és azt, hogy az eddigi hallgatás után hosszú leszek. Három hete Skoda Formanból (Favó kombi) ültem át az 1,4 16V Alizé + ABS Thaliámba. Eddig kb. 2300 -at mentem vele, tehát nagyjából be van járatva. Végre egy AUTÓ! A felszereltsége, dinamikája, csomagtartójának mérete (sajnos nem a rakodási kényelme), meg a 12 éves rozsdagari volt a döntő. Hátul nálam ritkán ülnek, kis önuralommal magas utasok is kibírják. Szerintem (elsősorban autó esetében) nem annyira a külcsíny, inkább a belbecs számít. A vételi döntésemet kínosan alapos mérlegelés előzte meg: minden hasonló kategóriájú típussal összevetve győzött. Ezt a fórumot is végigolvastam és sokat okultam is belőle, kösz! Gratulálok mindenkinek a racionális döntéséhez! (Ez most öndícséret is volt, bocs!)
Hogy már valami hasznosat is írjak talán: A sebességváltó-fokozatokhoz tartozó megfelelő fordulatszámok az adott motor nyomatékgörbéjéből adódnak: pl. az1,4 16V motor 3750 -nél a legbikásabb, tehát, ha valakinek a kisebb fogyasztás az elsődleges célja, a váltásokkor e fordulatszám környékét érdemes belőni. Persze így ötödikben csak kb. 120 km/ó a sebesség... Érdemes szerintem a kívánt utazósebességet nagyobb kihúzatásokkal gyorsan elérni és utána azt tartani, ilyen pörgős moci komálja ezt. A fék kitűnő, de ezzel nem egészséges visszaélni, pl. várható piros lámpa előtt időben békén kell hagyni a gázpedált, esetenként akár üresben is gurulhatunk.
Többen panaszoltátok a kalaptaró alsó felületének szederjességét (a csomagtartó "plafonján"). Az enyém is ilyen, de meggyőződésem szerint semmi jelentősége nincs, ott nem korrodálhat, hiszen ahhoz nedvesség is kellene, az meg hogy jut oda?
Az a rész még a roncstemetőben is rodamentes marad, tehát az érintettek megnyugodhatnak.
Valaki már megpedzette egyszer, hogy jó lenne thaliás talit rendezni, de ez az ötlet eddig mintha elsikkadt volna, pedig sokunknak hasznos lenne személyesen tapasztalatokat cserélni egyre jobban kedvelt gépsárkányunkról. Én Clio II -sönek is örülnék a köreinkben.
Sziasztok, kösz a türelmeteket!
(Lótifuti)