Úgy látom senki sem akar beszélgetni velem, így magammal vitatkozom tovább (legalább lejegyzem valahová gondolataimat :)
Tovább folytatva a tegnapi eszmefuttatást az ügynöktörvényről, sehogy sem hagyott nyugodni a gondolat, hogy amennyiben megkeresne mostanában engem is az illetékes elvtárs besugói munkát ajánlva, akkor én:
a) érezzem megtiszteltetésnek az ajánlatot, ingyen és bérmentve, éjt nappá téve írjam a jelentéseket a haverokról, ismerősökről, rokonokról, hiszen ezt a haza érdekében teszem.
b) engedjek a zsarolásnak
c) engedjek a zsarolásnak, de csakis akkor, ha "tisztességesen" megfizetnek
d) egy életem, egy halálom, ezt a "munkát" elvállalom
e) egy életem, egy halálom, ezt a "munkát" én utálom
Nehéz a választás, hiszen a törvénytervezet semmi támpontot nem ad a 2002 május 26-a utáni helyes viselkedésre, sőt mi több első látásra logikai nonszensznek tűnik bármely választás.
Bővebben:
A tervezetből kiderül, hogy 1990 február 15-e előtt (általában) bűn volt besúgni, ennek szankciója nyilvánosságrahozatal, erkölcsi támpontot szolgáltatva az eljövendő generációknak miheztartás végett.
1990 február 15-e és 2002 május 26-a között besúgni illő és üdvös cselekedet volt, annyira jó dolog volt ebben a periódusban a besúgás, hogy a hatóságok "vádalkut" ajánlanak - egyetlen jelentés ebből a periódusból felmentést adhat akár 50 évnyi folyamatos "rossz" besúgásra.
Eldöntendő, hogy 2002 május 26-a utáni besúgás jó-e avagy pedig rossz?
Tételezzük fel, hogy jó. Ez logikai nonszensz, hiszen amennyiben 2002 május 26-a előtt is jó és utána is jó, akkor miért kéne elválasztani a két időszakot egymástól, és miért pont 2002 május 26-án?
Tételezzük fel, hogy rossz. Ez is logikai nonszensz, hiszen 1990 február 15-e előtt azért voltak rosszak a besúgók, mert egy "rossz" rendszert védtek; 1990 február 15-e és 2002 május 26-a között a besúgók jók, mert egy "jó" rendszert védenek. Amennyiben 2002 május 26-a után ismét rosszak a besúgók, ez azt jelentené, hogy ismét "rossz" a rendszer?! Újabb rendszerváltás lett volna, csak nem vettük észre?
Felületes szemlélő a fentiekből azt a következtetést vonná le, hogy a törvényalkotók mind hülyék, hiányzik a minimális logikai készségük.
Kérem szépen, ezek bizony okos emberek. Ördögien okosak. A legfontosabb kérdés amit fel kell tennünk (akárcsak a közönséges bűntetteknél), hogy kinek használ ez a törvény így ahogy van?
folyt.köv.