miki Creative Commons License 2002.07.11 0 0 8
Érdekesnek találom a témát, amit felvetettél. Én magamat természetvédőnek gondolom, persze nem abban az értelemben, mint azok, akik ezt fizetésért, lobbikat kiszolgálva és kirekesztő szándékkal teszik.

Természetvédők-lezárt területek. Nemrégiben láttam egy filmet (talán a spektrumon) ami a hazai védett/lezárt területeken végzett természetvédelmi munkát mutatta be.
Fő tevékenységek: ritka madarak fészkelőhelyei közelében csoportos sátorozás, tűzrakás stb.; védett madarak fészkeihez felmászás, sziklákon kötélen beereszkedés, a fiókák kiemelése, filmezése, meggyűrűzése. És mindez ott, ahonnét én, aki nem zajongok, nem szemetelek, nem rakok tüzet, nem közelítek meg madárfészkeket, ki vagyok tiltva, át sem sétálhatok. Ezt felháborítónak találom.

A Nagy-Pisznice. A Kis-Gerecse oldalából nézve nagyon szépek a Pisznice vörös sziklái. Egyszer elhatároztam, tiltás ide vagy oda, megnézem. Amit találtam: traktorokkal szétgyúrt utak, művelés alatt álló erdő, egy piknikező, szalonnát sütő csapat, egy kiabáló általános iskolai osztály a tanítóbácsi vezetésével.

Mik a fő problémák? Elsősorban az erdőket sújtó rablógazdálkodás, a brutális tarvágások, a szétgyúrt utak. Ott van aztán a szemét kérdése. A kerítésépítésre szánt pénzből remekül össze lehetne gyűjteni a szemetet, ha nem heverne ott az erdőben, a potenciális szemetelők is kevésbé éreznék feljogosítva magukat, hogy eldobják a sajátjukat. Itt mi is sokat tehetünk, nem nagy dolog egy kirándulás vége felé megszedni egy szatyrot eldobott nejlonokkal és üvegekkel és igenis van látszata. Én rendszeresen csinálom, talán ez a legtöbb, amit tehetek. Nem kellene aztán olyan embereket az erdőbe csalogatni, akik nem odavalók. Ne építsünk autóval járható utakat és parkolókat. Ne helyezzünk ki szemeteseket az erdőbe.
Összefoglalva, hagyjuk az erdőt természetes állapotában és úgy járjunk benne, hogy ezt minél kevésbé károsítsuk.
Természetesen nem ismerem el egyetlen hivatal vagy magánszemély jogát sem arra, hogy az erdőből kitiltson. Különösen akkor nem, ha az adott helyen nálam nagyságrendekkel nagyobb károsító tényezők működnek. El fog talán jönni az, amit Angliában már kb. 80 évvel ezelőtt megtettek, vagyis, hogy a túrázók szervezett és csoportos birtokháborításokat követtek el tiltakozásképpen a magánterületek lezárása és az túraútvonalak felszámolása ellen.

Előzmény: KrónikáS (2)