osszefoglalva Creative Commons License 2002.07.10 0 0 9
Kedves McAtti,
én is tudok háromig számolni latinul. A topiknyitóban leragadtam a "pro primo"-nál azt remélvén, hogy az ORFK-tól is bekukkant valaki :)
Ha egy nagyon professzionális nagyon független szerv nem tudja három hét alatt megállapítani egy titkos doksiról, hogy titkos-e, akkor nem remélhettem, hogy sikerül nekik egyről kettőre jutni :)

Tudom, hogy törvényalkotáshoz nem elég egy jó ötlet. EVA-t első látásra a választási ígéret kategóriába soroltam - ilyenből volt legalább 10, elsődleges céljuk szavazatok begyűjtése. A "választási ígéret" törvényeknél arra kell ügyelni, hogy minél kevesebb áldozattal minél több szavazatot hozzon. Az EVA ilyen szempontból kissé félresikerült: nem hozott sok szavazatot (sokan el sem hitték), a költség/haszon része pedig a konkrét megvalósítás és alkalmazás során derül ki.

Sokkal érdekesebbnek tartom a 2/3-os törvényeket. Ezek jellemzik leginkább a k házat. A legújabb szösszenetük: javaslat az ügynöktörvényre. Úgy szar ahogy van, amint erre Tisztavíz kiválló kollega is rámutat rövid életű topikjában. Tisztavíz meglátásai jók, egy apró észrevétellel: szerintem megszavazzák. A jobb és baloldal megegyezik, hogy tovább nem borogatják a bilit és feláldoznak egy-két nyeszlett bárányt a demokrácia oltárán, így a plebs is megkapja a hőn áhított cirkuszt.
A törvény látszatmegoldás, a trutyi marad, amint valaki belerúg a bilibe, kezdődik minden elölről.

Idézet a tervezetből:

Nem vesztik el államtitokká minősítésüket azok az adatok, amelyek olyan személyre vonatkoznak, aki az 1990. február 15. és 2002. május 26. közötti időszakban vagy annak egy részében a nemzetbiztonsági szolgálatok állományába tartozott...

Összefoglalva: 1990 február 15-e előtt ügynökösködni erkölcsileg elítélendő, rossz dolog; 1990 február 15-e és 2002 május 26-a között ügynökösködni erkölcsileg felemelő, jó dolog. Amennyiben valakinek abban a "szerencsében" van része, hogy 1990 február 15-e előtt és utána is ügynököskedhetett, az jótett helyébe jót vár, a rossztett helyébe pedig jótékony feledést.

Vegyük észre, hogy a tervezet pontatlan. Mi van akkor, ha én pont 1990 február 15-én reggel 8 óra 5 perckor léptem ki az ügynökök sorából? Akkor én most beleesek a "jó" periódusba vagy sem? Felkérném a k házat, hogy pontosítsák a jó és rossz közötti határidőt óra, perc, másodperc megadásával és indokolják az időpont kiválasztását, hogy a kevésbé műveltek (mint például én :) is megérthessék.

A másik nagy kérdés, ami sehogy sem hagy nyugodni, hogy 2002 május 26-a után ügynökösködni elítélendő-e, vagy pedig épp ellenkezőleg felemelő és hősies cselekedet?

Előzmény: McAtti (8)