despil_hun Creative Commons License 2002.07.08 0 0 97
Ezt mar korabban meg akartam kerdezni, hogy szamodra mi a program es a rendszer kozotti kulonbseg?

Számomra a rendszer az maga a cég. Ha konrét esetet akarok mondani, akkor előhozhatom a diplomamunkámat, ami egy távoktatási rendszerterv egy része.

Itt a rendszerbe beletartozik aa tananyag, tanterv kidolgozása, munkafeladatok kiosztása, ellenőrzése, a konzultációk, gyakorlatok számonkérések lebonyolítása, a tanulás, stb.
Ezek után a meghatározott funkciókhoz egy, vagy több alkalmazást kell készíteni - például a hallgatók által interneten elérhető, különböző eseményekre való jelentkezést, tanulmányi eredmények megtekintését segítő Web alkalmazás, és tanulmányi osztály által az események megszervezésére használt windows alapú alkalmazás külön program, de ugyanannak rendszernek a része.

Egyszerűen megfogalmazva: a rendszer a szervezet által végrehajtott dolgok összessége, a program(ok) pedig az(ok) az eszkör(ök) amelyek ezt segítik.

Az SSADM pedig kifejezetten erre jó - adatbázis terv, adatfolyam diagram (ki, mivel, mit csinál), ebből aztán funkcióleírások (ezekből lehet azOO-s program tervezésnél Use Case-t csinálni), lekérdezési útvonalak tervezése, egyedtörténeti diagrammok - elég adatközpontú -, stb.
Szerintem Bana István: Az SSADM rendszerfejlesztési módszertan című könyve jó betekintést nyújt. De ha gondolod, netről ingyenesen letölthető az SSADM kézikönyv magyar fordítása - röpke 400 oldal, úgyhogy nem is sok.

OOP-nál ami szerintem igen nagy nehézséget okozhat, és amin elcsúszhat az egész, az az objektumok felismerése' Ez igaz, de en ezert szeretem :)

Na igen, a nehézségben a szépség :)) Probléma az, hogy általában ez az amit a legkevésbé oktatnak. Ezért lenne jó, ha lehetne találni esettanulmányokat, és nem csak "Pistike golyót lök az asztalon", meg "Tanuló jelentkezik a nyelvkurzusra" méretű és bonyolultságúakat.

Hmm, de ez szerintem nem is a designer dolga eldonteni. A Rational Unified Process-nek erre van a system analyst szerepe. O allitja fel, hogy mik a funkcionalis es nem-funkcionalis kovetelmenyek.

Na ebben van valami :)))
Igen, csak OO-hoz nem találtam semmi olyat, ami a Használati esetek meghatározását komolyan segítené.
SSADM szerintem pont ebben nagyon jó.

'De amikor vizuális felületnek kéne megcsinálni az OO tervét, az valami iszonyatos tud lenni' Pont azert felesleges a teljes reszletesseggel ezt megadni, szerintem.

:)) Ezért mikor ezt kérték tőlem - persze utólag, mer mikor máskor - rászabadítottam a Rose-t, aztán meg is volt az osztály diagram. :))))
Szerintem is felesleges, de akkor vajh miért van az, hogy minden esettanulmány ezen lovagol - Panel -> Picture Box, Button, ListBox...
Ezek szerint nem jól láttam a dolgot :)))

Oké, megint hosszú voltam, csámcsogok az új könyvemen kicsit, a orítója tetszik :))))
Majd írok véleményt.

Előzmény: Salsa (96)