Salsa Creative Commons License 2002.07.08 0 0 96
'amikor el kell döntenem, hogy mit csinál a program.'
Hmm, de ez szerintem nem is a designer dolga eldonteni. A Rational Unified Process-nek erre van a system analyst szerepe. O allitja fel, hogy mik a funkcionalis es nem-funkcionalis kovetelmenyek. Ot gyakorlatilag nem is kell, hogy erdekelje, hogy a szoftver hogy csinalja, amit csinal, OO vagy nem OO. Valami ilyesmi az SSADM is?

'Objektumorientáltan ugyanis - legalábbis nekem - az adatbázis és a program közti kapcsolat, ki mikor, mit csinál, elég nehézkesen modellezhető'
Teljesen egyetertek, tenyleg nehez, reszben szerintem azert mert altalaban ha adatbazisban gondolkodunk, akkor zommel relacios adatbazis van a szemunk elott, tablak meg SQL es ezt nem konnyu lekepezni objektumokra. Vagyis inkabb nem trivialis.

'Úgyhogy én azt hiszem, hogy az objektumorientált egyelőre a program tervezésre kiváló, rendszertervezésre nem annyira szeretném egyenlőre használni.:)) '
Ezt mar korabban meg akartam kerdezni, hogy szamodra mi a program es a rendszer kozotti kulonbseg?

'Te amikor tervezel, komolyan figyelembe veszel minden gombot, cimkét, stb-t mint külön objektuomot, vagy egy felület - egy objektum megközelítésben használod az OO-t. '
Ooo, dehogyis, eloszor is szerintem nem erdemes tervezni UI feluletet, illetve nem ezt akartam irni, szoval egy UI tul osszetett ahhoz, hogy erdemes legyen vele az osszes listat, gombot azok funkcioit UML - lel lemodellezni. Nem baj, de tul sokaig tart es mire kesz lennel, egy programozo hamarabb kesz van magaval a felulettel (lasd Delphi, C++Builder, visual cuccok). En csak kijelolom, hogy mi az amit a UI - nak csinalnia kell a tervezes szempontjabol (melyek azok a fuggvenyek, amelyeknek mindenkeppen letezniuk kell es azok mit csinalnak). Az mindegy (nagyjabol), hogy az gombnyomasra, menubol vagy mindkettobol hivodik meg.

'De amikor vizuális felületnek kéne megcsinálni az OO tervét, az valami iszonyatos tud lenni' Pont azert felesleges a teljes reszletesseggel ezt megadni, szerintem.

Fontosabb az un. business objektumok tervezese, ami a program lenyege szerintem.

'OOP-nál ami szerintem igen nagy nehézséget okozhat, és amin elcsúszhat az egész, az az objektumok felismerése' Ez igaz, de en ezert szeretem :)

Előzmény: despil_hun (92)