Pucros Mackó:
Na tegnap hajnali négyig én is rágyógyultam a cisco oldalai, az olasz cikk és a VoIP nyomán.
Ezen a linken elég sokat leírnak hogy s mint működik ez az egész, mik lehetnek a problémák meg ilyesmi.
Cisco VoIP
Egyébként ez a 250ms amit felhozol, mert erre egy beszédátviteli szabvány van és ott mások vannak. Azt írja ezen az oldalon az emberi fül még 150ms-es delayt tud tolerálni, de ha ezen túlmegy az már elég CB-s hatást fog okozni. Ezért ez a 150ms a max még elfogadható érték. Ha belegondolsz 150ms a mostani modemünk, a kábelnet meg 10ms a LANNET ennél is jobb lesz. Túl messzire nem kell eljutnia a hangadatnak csak a legközelebbi fatáv telefonközpontig, nem nagyon valószínű a magas ping.
Azt írja a VoIP csomagok elég kicsi 80-256byte között, ráadásul az új Cisco eszközök mind kezelik a QoS funkciókat és priorizálják ezt az adatcsomgat. Így elég kicsi az esélye hogy rossz legyen, de persze egy rosszul beconfigurált vagy drasztikusan leterhelt hálón minden lehetséges.
Amit később írsz a esetedben lehet hogy már működik is, elvégre lehet hogy a fatávnak vannak olyan hálózatrészei ahol költségcsökkentő megoldásként VoIP alapokra helyezi át a telefonforgalmadat, csak te nem is tudsz róla. Ma már egyre jobban erre állnak át a telco céget, így csökkentve a kötségeket. Más különben hogy is lehetne hogy a fatáv az első negyedévben megint 45%-al növelte a tiszta nyereségét. Na jó tudom a mobil üzletág a húzóágazat, de azért máshol is operálnak ők rendesen. a GTS biztos nem fogja használni a te előfizetői hurkodat, hanem inkább az UTP-n keresztül csatlakoztat, azért neki fizetni plusz pénz.
Egyébként a jövőben nagy valószínűséggel az lesz hogy a te hangod elmegy analóg vonalon az első központig, ott digitalizálódik és VoIP utazik tovább akár átlépve más hálózatába is, aztán a hívott félnél visszaalakul analóg hanggá. Persze ki tudje lehet hogy később még ez az analóg szakas is eltűnik és marad az teljes digtális út, UTP-vel a falba.