Eléggé beindult a téma, sajnos nincs időm minden hozzászólást végigolvasni, de egy pár dologra reagálnék:
"A jó szigetelő elektrét belsejében nincs ion-, vagy elektronáramlás, vagyis szabad töltéshordozók nem mozognak benne"
Alapesetben azért nem mozognak, mert nem is jönnek létre! Viszont ha létrejönnek, akkor áramolhatnak, feltéve, hogy a p és n töltések helyileg elkülönülnek, így nem tudnak azonnal rekombinálódni. Jelenleg ezek a feltételek adottak lehetnek. (Termikus aktiválás + polarizáló fesz.)
Később viszont írod: "...fémezett papír kondenzátor! ... Igen távol állnak az ideális kondenzátortól, és ami a lényeg, dögivel mozognak bennük ionok! (Hiszen a dielektrikum részben papír, részben folyadék!)"
De mégis honnét vannak az ionok? Az olaj, pláne a kondik olaja direkt ionszegény! És az, hogy "Sokkal rosszabb még az aluminium elkónál is" számomra egyszerűen hihetetlen állítás!
Én (ugyan Siemens MP kondikkal) 320 V-os előfeszítés után csak 0,5 V visszatöltődést tudtam produkálni, elkóval viszont 10-20 V is simán kijön! A szivárgó áram is legalább egy nagyságrenddel kisebb, mint elkónál. Szerintem a Te kondijaid már tönkre lettek téve, ha tényleg 4V-ig töltődtek szobahőmérsékleten!
És még egy: biztos vagy te benne, hogy ilyen kis kapacitású kondikat olajjal impregnálnak, és nem műgyantával?