shabbarulez Creative Commons License 2002.07.03 0 0 211
Ha visszaolvasnál akkor látnád ezeket már megbeszéltük, de az ismétlés soha nem árt.

Kell egy ethernet kártya, mert ugye a fali UTP-re valamivel rá kell csatlakoni, csak a fali aljzat nem egy kábelmodembe torkollik hanem egy switchbe ami szintén egy LAN-on lóg.

1. A telcsi is ezen a LAN kábelen jön. Aki esetleg rendelkezik személyes VoIP-s telefonos tapasztalattal az azonnal ossza meg!!! Én már olvastam olyan cikket róla hogy csak két LAN interfaccel ellátott telefont közvetlenül összekötbe pár méterről is hatalmas a késleltetése a beszélgetésnek(amit elég nehéz elhinni, mert ilyen gagyi technológiát senki nem dobna piacra), más cikkben pedig agyondícsérték, hogy olyan a hangminőség mintha ott állna melleted az illető(na szerintem ez is alapos túlzás). Az igazság biztos valahol középen lehet, vagy odaát :D, ezért lenne jó egy olyan személy véleménye aki már tényleg használt ilyent a gyakorlatban.

Egyébként épp nemrég beszélgettünk erről ZoliG-vel. Én személy szerint annak a híve vagyok, mivel a telcsinél nincs belépő és határozatlan idejű a szerződés, 1 hónapig kipróbálnám, addig egyszerre futna a fatávval(azt a 3000-et 1x kibírom) és ha beválik csak akkor tartom meg.

Logikusan belegondolva az lehet hogy a switchek szintjén a hálózat fel van készítve a VoIP-s "realtime" adatkommunikációra, viszont amíg elér a switchig a saját LAN szakaszomon, vajon hogy viselkedne a telcsi, ha mellette párhuzamosn letöltök vagy ne adj isten lokális hálón másolgatok. Szerintem itt gondok lennének mert ezek a szakaszon nincs proirítása a "hang" adatnak, de csak letesztelve tudnám eldönteni mennyire lenne kritikus a helyzet.

Egy konvertert adnak hozzá ingyé, amit a fali UTP-be helyezve, van rajta egy hagyományos anya-krokodilos becsatlakozás, arra megy rá a hagyományos telcsi, nem kell újat venni. Gondolom lenni kell rajta egy UTP-s kivezetésnek is, elvégre akkor hol menne a net, nem hiszem hogy hub kellene. Erről konkrétumot nem tudok, de ezt már korábban én is terveztem hogy megkérzem.

2. a helyi hívás az fatáv szerinti helyi hívás(Bp 1-es körzet). A LANon összegyűjtött hívásokat beviszik az egyik közeli fatáv telefonközpontba, van velük szerződésük. Tervbe van véve ha megfelelő számú éreklődés érkezik a telefonra, helyi telefonközpont telepítése a ltp.-en, ez esetben a GaTeS hálózatán belüli hívás(értsd a lakótelepen belül) ingyé lenne.

Előzmény: Hülyesamu (210)