Kedves V.László(436)!
Mostmár kezd tisztulni a kép, ugyanis a Remix C316 az NEM polisztirol, hanem fémezett papír kondenzátor! Ezekben az elektrolitot olyan papírba itatják, amelyre előzőleg vékony fémréteget párologtattak. Igen távol állnak az ideális kondenzátortól, és ami a lényeg, dögivel mozognak bennük ionok! (Hiszen a dielektrikum részben papír, részben folyadék!)
Elővettem én is 3 db C316-os kondit (470 nF, 1 uF és 2 uF kapacitással). Valóban mutatják az utántöltési effektust, nálam még előzetes melegítéses polarizáció nélkül is. Ha feltöltöm őket kb. 20 V-ra, majd pár másodperc múlva kisütöm, akkor a következő másodpercekben akár 4-5 V-ig is vissza tudnak töltődni.
Ellenőrzés képpen elővettem egy valóban polisztirol kondenzátort is (amilyeneket mostanában árulnak, 1 uF, 250 V, kis téglatest alakú, a két oldala fémezett, a színe ezüstös). Ennél az utántöltés nagysága legfeljebb 10-20 mV körül mozgott (de az is lehetett a kontakt potenciál, vagy a galván effektus következménye).
Kedves JFEry(437)!
"Tehát a feszültség léténeknek a feltétele az elektromos tér. ..."
Így van. Továbbá az is feltétele, hogy az egy véges (nem nulla) útvonal mentén hasson.
"... És annak erőssége vizsgált „vonal” (milyen vonal?)mentén adja a mértékét!"
Tetszőleges olyan vonal mentén, amelyik összeköti azt a két pontot, amelyek között kíváncsiak vagyunk a feszültségre. Konzervatív erőtérben az útvonal kacskaringói végül is kiesnek az eredményből, így kapjuk azt a feszültséget, amelyik csak a vizsgált 2 pontot jellemzi egymáshoz képest.
"A töltés, köszöni, jól megvan a feszültség nélkül,"
És mint megbeszéltük, a feszültség is megvan szabad töltések nélkül.
"sőt áramolni is hajlandó, mint az említett szupravezetőkben, energiaszint változás, munkavégzés nélkül!"
És mint megbeszéltük, ilyen elektromos áramhoz nem kellenek szabad töltések.
"A töltés, mint akár fogalom, rendelkezik elektromos térrel!"
A szabad elektromos töltés tud generálni maga körül elektromos teret, de ennek részleteit nem ismerjük.
"Ahol áram folyik ott van mágneses tér is!"
És fordítva: ahol van mágneses tér, ott áram folyik. (Ha nem is feltétlenül szabad töltéshordozók árama.)
Keresztkérdés: a neutron elektromos töltése nulla, mégis van mágneses momentuma. Mi lehet ennek a magyarázata?