MESSERSCHMITT: A JLC koronája biztos nem marad a kezedben, de a valóban jól tömített koronájú órát sokszor elég nehéz tekerni, húzogatni, és hát kopik a tömítés. De azért nem beszéllek le a kézifelhúzósról! ;)))
KUONI PÁSZTOR: Elég nehéz ügy. Ha van egy váltóáramú elektromágnesed, akkor lehet vele valamit kezdeni, finoman közelíteni-távolítani kell hozzá a werket, és ekkor a lassan csökkenő térerejű váltakozó mágneses tér a hiszterézisgörbe mentén nulla felé terelgeti a rugóban maradt remanens mágnesességet. Én egy régi crossbar központból való 14V-os AC telefonrelét szoktam használni, egész jó eredménnyel. De inkább vidd el egy jól felszerelt óráshoz, egy perc alatt demagnetizálják szegényt!
J B: Semmivel. Külső felületen csak valamilyen beégetett zománc, vagy vegyi eljárás lehet tartós, és ilyeneket nem tudok csinálni házilag. Lehet kapni diffúziós festékeket, amelyek vegyileg is kötődnek a felülethez, ezekkel kellene tenni kísérletet, de ilyet még nem csináltam.
PASSIONATA: A bőrszíjak sohasem jó vízállóságúak. A kifejezetten vízállónak mondottak nem mállanak szét a víztől, még a sós víztől sem, de néhány áztatás után megkeményednek, idővel meg is büdösödnek, szóval vízbe ne menj bőrszíjjal!
A split-second (uszálymutató vagy rattrapante) részidőmérő kronográfot jelent. Itt két másodpercmutató van fedésben, együtt járnak, de gombnyomásra a felső megáll, míg a kronó az alsó másodpercmutatóval tovább mér. Újabb gombnyomásra az álló uszálymutató utánaugrik a járónak, és együtt mennek tovább. Egy percen belüli részidőmérésre alkalmas komplikáció, a lenti lapom óratörténeti részén olvashatsz róla részletesebben.
A többire meg nem tudok válaszolni, de már MESSERSCHMITT megválaszolta.
ORAGYUJTEMENY