Kedves V.László!
Írod: És miért is ne lenne szabad töltéshordozó a dielektrikumon belül, hiszen ideális szigetelő nincsen.
Igen ezt én is így gondolom! De szerintem egy rendezett poláros molekula csak egy szabad töltéshordozót tud közömbösíteni! Utána ő már „rendezetlenné” vagy apolárossá válik! Ha az elektret belsejéből ezt a molekulát újra feltölti valaki az csak úgy lehet ha átveszi ennek a molekulának a tulajdonságát, apolaritását, aztán újra és újra, amíg bentről elfogynak a rendezett molekulák! Vagy apolarizálódnak, vagy a rendezettségükben tárolt energia fogy el. Hogy melyik módon az az anyag tulajdonságától, fajtájától, szerkezetétől, vegyületétől függ. A lényeg hogy az elektret így elveszíti az elektromos terét, és már csak dielektrikum marad!
Nem is értem miért gondolod a belső energia állandóságát, amikor leírod, hogy fogy el! Amit a topictársak javasolnak ezt jól bizonyíthatná de elég bonyolult lenne kivitelezni! Ám rajta!!
A szennyezést nem javaslom, valószínűleg a felpolarizálás hőjében, elektromos terében úgy is csak valamelyik fegyverzetre kicsapódna, de mindenképpen rontaná a szigetelő tulajdonságot és ez az elektret önkisüléséhez vezetne!
JF