V.László
2002.06.27
|
|
0 0
388
|
JFery!
Hogy ne legyen off a másik topicban. Erről aztán nem csúsztál le! Lassan már a polarizált kondi is két éves téma lesz. Úgy a 345. hozzászólás környékén alakult ki az a nézet, hogy meg kellene mérni a felvett és leadott töltés mennyiséget.
A polarizált kondiból (amit kb. két év óta mérek) még most is vehető ki töltés, a szokásos 10 Mohmon 4 mV a feszültség. Igaz, most hónapok óta nem volt terhelve, ezért üresen kb. 150 mV-ra felment a fesz, majd a műszerrel terhelve 4 mV-on stabilizálódik. Ha leveszem a műszert, órák alatt 30-40 mV-ra ismét felkúszik. Ez van. Sokkal korábbi hozzászólásaimban felvetettem az elektret működésének kérdését, mivel azonban nem értek hozzá csak okoskodom, elég nagy marhát csináltam magamból. Azóta is az vagyok, mert igazán még most sem értem ,mért ne jöhetne létre körfolyamat? De jól van, elfogaadom, hogy nem, mert szép is lenne, ha létrejöhetne. :-) Hogy ne kelljen a több száz hozzászólást végigolvasnod, röviden elmondom, mi nem megy a fejembe. Ha az elektret felszínén létrejövő polarizációs töltéseket (Feynman Mai Fizika 5. kötet 156. old) a levegőben levő szabad töltések semlegesítik, mi történik azután? Szerintem újra fel tud töltődni polarizációs töltésekkel. Akkor viszont gáz van. Mások szerint nem tud feltöltődni. Ebben az esetben rendben van minden. Ennek eldöntésére okoskodtam ki ezt a polarizált kondis mérést. A kondi elvileg igazolná a feltételezésemet, mert hosszú időn keresztül fennmarad a körfolyamat. De mi van akkor, ha csak egyszerű kémiai elváltozásról van szó, vagy a pontszerű töltések vándorlásáról, vagy miről (SPafi), vagy depolarizációról (Silan), bár ez utóbbit SPafi kalkulációi kissé bizonytalanná teszik. Ehhez kellene töltést mérnem. Vélemény?
|
|