ColinCrazy Creative Commons License 2002.06.27 0 0 140
Hoppá! Ezekhez nem is volt címem! Aki keres, talál! :-)

AZ ÍRÓ MEGJEGYZÉSEI

....20 éves egyetemi hallgató voltam, amikor két koldusnak öltözött férfi jelent meg albérleti szobámban, hogy az ÁVÓ-ra, a Politikai Rendőrségre kísérjenek. Viccelodve mentem velük. Nem foglalkoztam politikával. Nem volt rá időm. Reggelente fizikát és matematikát tanultam, délután zeneszerzést. Nem tudtam eldönteni, hogy híres tudós, vagy elismert opera-szerző legyen-e belőlem.
....A kihallgatás 10 percig tartott. Azt kérdezték, hogy ismerem-e F.G.-t.
Ismerem, az osztálytársam volt - válaszoltam - utoljára két éve találkoztam vele. Véletlenül futottunk össze az utcán, néhány percig beszéltünk, aztán elbúcsúztunk és én soha többé nem láttam. Ezt jegyzőkönyvbe vették és én aláírtam. Soha többet nem hallgattak ki. Kém és összeesküvő vádjával tartottak fogva. Öt és fél évre csuktak börtönbe bírósági tárgyalás és ítélet nélkül. Az utolsó három évet egy teljesen elzárt munkatáborban, Közép-Kelet-Európa első GULÁG-táborában töltöttem.
....Belülről ismertem ezt a világot.
....Annak is tanúja voltam, ahogy 7 rabtársam megszökött ebből a reményvesztett helyzetbol. Csak egynek sikerült Nyugatra jutnia a „vasfüggönyön" keresztül és nyilvánosságra hozni a titkos tábort. Körülbelül 600 rab nevét sorolta fel emlékezetből a Szabad Európa Rádióban. Ebből a hírből tudta meg az apám, hogy élek.
....Ez a film a hírvivő története.

Böszörményi Géza

Előzmény: ColinCrazy (139)