Nah, itt vagyok végre!
Sarti szép, Sarti jó, Sarti csodálatos.
4 éve voltunk legelöször, és el6ároztuk, hogy mégeccer (minimum) elmegyünk. Vasárnap jöttünk, és mondhatom, megérte. Csodálatos volt ismét.
Mesélnék röviden, hátha mindenki kiváncsi rá, mik voltak.
Délelött 11-kor indult a buszunk, Belgrád, Nis, Bulgária, Görögország útvonalon. A határon nem volt semmi gáz, velünk nem, csak az elöttünk lévökkel szivóztak. A 3 határoz összesen talán 4 órát vacakoltunk, igy az utazás 22 órában volt.
Az út elég érdekes, nappal sok szép helyet lehet látni, belgrád utáni rész pl nagyon vadregényes a sok sziklával, szakadékkal, hegyi patakokkal, stb.
Reggel 8-ra értünk, és rögtön lerohantunk a partra. Aztán szétosztották az emberkéket az apartmanokba, mi elég jó helyre kerültünk (Wienna).
Sarti nagyon sokat változott, mióta 4 éve ott jártunk. Sokkal több turista van, alig ismertünk rá a kis "falura". Rengeteg ember, föleg magyarok, autóval is, új hotelek, apartmanok. Éjszaka egész nyüzsgö hangyabollyá változnak az utcák, mig korábban néhány ember lézengett a kirakatok elött.
A falut amúgy egy este át lehet nézni elejétöl a végéig, kb 15 perc sétával bármelyik pontjára el lehet érni. De érdemes több idöt szentelni rá, mert minden taverna, boltocska valami kis meglepetéssel, újdonsággal szolgál, a rá jellemzö specialitások alapján. Azt javaslom, még ha egy sörre, vagy fagyira, de minnél több helyre érdemes betérni.
Árak :
Azthiszem bátran mondhatom, hogy lehet itthoni árakkal számolni, na már átlagban.
Egy kiadós vacsora 2 személyre (több helyen teszteltük :))) kb 15 euro.
Egy fél kilós kenyér 50 cent.
Mineral water 30 / 60 cent (meleg / hütött)
Üditö, sör kicsit drágább, 1 dobozos kóla 1 euró (hütöböl), a sörök hasonló árban vannak. (amstel, heinekken, stb - ilyeneket nem ittam, megrögzött anti alkoHOL?ista vagyok :) )
Jégkrémeket is érdemes eszegetni, ezek 0.50 - 2.50 euróig terjednek.
Gyümölcs, zöldség olcsóbb, mint itthon, 5 euróból 3 napi gyümölcsöt meg paradicsomot, uborkát, hagymát vásároltunk be. (2 kiló barack, kiló narancs, banán, stb)
Motorozás :
Lehet, hogy elfogult vagyok, de motort CSAK Sassostól érdemes kölcsönözni. Történt ugyanis, hogy 4 évvel ezelötti kellemes emlékeimböl kiindulva motort indultam kölcsönözni Sassohoz. Rögtön kicsit visszább töle leszólitott egy magyar hölgy, és beinvitált hozzájuk, kölcsönözzek tölük motort. Szabadkoztam, hogy Sassoshoz megyek, de csak erösködött. Kiderült hosszas alkudozás után, hogy 3 napra egy moci 45 euró. Oké, irány Sassos. Elmondtam neki, hogy mennyiért kinálták odaát a mocit, mig ö, az idegenvezetönk elsö napi bemutatója szerint 12 euróért adja a motort. Azt mondta, ne törödjek semmivel, hány napra kell? Melyik? stb. És amig szürcsöltük a frappét, megbeszéltük, hogy megy a bolt, szépek a magyar lányok, kedvesek a magyarok, stb. A végén szóba jöttek a piszkos anyagiak is, és 24 euróért (!!!) hoztam el 3 napra az egyik motorját. (ezt késöbb meghosszabbitottam 1 nappal, +5 euróért)
Meséltem neki, hogy már hire van egy magyar fórumon az interneten, nagyon tetszett neki, és mivel vittem magammal digitális kamerát, megigértem, hogy csinálok honlapot Sartiról, ahol neki kiemelt helye lesz. (ha megvan a site, beirom ide nektek!)
Úgyhogy mikor mentek majd hozzá motort kölcsönözni, hivatkozzatok rám (az a hüje szöke csávó, aki itt handabandázott a digit fényképezögépével, és honlapot igérgetett), a végén napi 7 euróra jött ki, ami szerintem a hüjének is megéri, hát még nekem.
Márpedig érdemes mocit kölcsönözni (a nagyobbik szürke-ezüst szinüt föleg), mert 1 nap alatt körbemotoroztuk a sithonia félszigetet, és rengeteg szép dolgot láttunk. Elhagyott kis öblök, ahol senki nincs, mintha az ember egy kis paradicsomi szigeten élne.
A benzin olcsó, 1 liter 0.70, 0.80 euró, ami barátok között is 170-180 forint. De 5 literrel körbe lehet kerülni a félszigetet.
Búvárkodás : rendkivül szép részek vannak konkrétan Sarti mellett is a sziklás részen, de pl a kedvencem Kalamitsi volt, Sartitól délre 20 km-re. Nem túl szines az élövilág, de rengeteg halat, kagylót és sünt lehet látni, söt néha igen meglepö teremtményeket is.
Na most befejezem, majd még irok, meg csinálgatom a honlapot. Lesz több mint 100 kép, hogy tudjátok, hova mentek :)
Ha kérdés van irjatok! holnap folyt köv.