shabbarulez Creative Commons License 2002.06.17 0 0 147
OFF
Bazz hogy ma már mindenki csak bunkofonon akar kummunikálni. Mindenesetre én nem szeretek 75Ft/percért dumálni, pláne nem szófosásban szenvedő emberekkel. Így ma csak tel.számlát csináltam, de nem sok infohoz jutottam.
ON

Internet(Ge.eF):
GaTeS mégegyszer megerősítette a 100% Enthernet alapú LAN-Net-et. Két kábel lesz. A régi kábelTV gerincen csak a kábelTV jön, az új LAN kábelen menne a net és a tel.

Rákérdeztem arra is hogy az internet az határozatlan idejű-e. És tényleg az, nincsen több éves rabság.

A telefon helyi voltára is mégegyszer rákérdeztem és minden okés ahogy mondtam.

A GaTeS ma küldött el a nyomdába egy új szóróanyagot. A nyomda csüt-péntekre ígér, nagy valószínűséggel hétvégén szórják meg a postaládákat.

Kis-AstraSat:
Na ma őket is felhívtam, kár hogy nincs üzenetrögzítőm. Ha összevetetnénk az 1 hónappal ez előtti telefonont és a mostanit akkor ég és föld. 1 hónappal ez előtt a nethez jutás körülményeiről érdeklődtem(ugye júl 1 miatt), akkor azt mondták az internethez csak a csillagpontos rendszeren lehet hozzájutni, azt pedig csak úgy lehet hozzám bekötni ha lakóház beengedi őket. Persze csak vagy mindenki fatávkábeles lesz vagy mindenki soroson marad, más variáció nincs. Egyéni bekötés nem lehetséges arról ne is álmodozzak. A végén hozzátették a soros rendszer úgyis csak dec 31.-ig működik majd, az után minden háznak kötelező lesz átállnia.

Ma meg már mintha egy más cég lenne, hiába ha valaki szorongatja a töküket máris más a hangnem. Ma már csak az kell hogy a lakóház közösgyűlésen megszavazza hogy beengedjék a csillagpontost a házba. Ha ez megtörtént akkor lehet már akár egyéni bekötés is. Az internethez minimum 2.es csomag kötelező. Viszont megint kavarnak valamit. Ugye a soros rendszerből logikusan nem lehet kilépni, azt addig kell mindenkinek fizetnie amíg van még olyan valaki aki miatt ez van. Azt mondták ezért a fatávos rendszer kábelTV díjából kompenzálják a közös díjba befizetett soros összegét így nem kell duplán fizetni. Aztán még beszélt valami olyanról is hogy ez majd meg fog szünni, mert a soros is majd egyéni előfizetősű lesz, de ezt már a csaj sem tudta megmagyarázni hogyan.

És mi a trükk amiért annyire megváltoztak. Ha a logika alaján végigvezetjük akkor van egy elég világos mezsgye ami mentén haladhatnak az események. Az gondolom nem kérdés, hogy ha be lesz kötve a fatávkábel csillagpontos és a KA(szintén fatávkábel tulajdon) is marad akkor egy tulajnak lesz két párhuzamos rendszere. Ez elsőre látható hogy nem nyereséges dolog a szolgáltató részéről. A fatávkábel vagy 200 millióért kiépített egy új csillagpontos rendszert, amiből eddig még egy fityinget sem kapott vissza. Az új stratégia tehát hosszú távon megfolytani a régi rendszert és az embereket átkényszeríteni a sokkal drágább új fatávkábel hálózatba.

Valamikor Ge.eF-el még tavaly év végén a KA-val kapcsolatban arról dumáltunk hogy az inflációnál jóval nagyobb előfizetésemelésért cserébe kapunk plusz csatornákat(Filmmúzeum, Sport1 meg ilyesmi), amiket a kk-k nyújtottak be nekik műsorbővítési szándékkal. Aztán csak díjemelés lett de más nem. A KA kijelentette hogy nem hajlandó a jövőben programot bővíteni, még akkor sem ha többet fizetünk nekik, kvázi az átköltöztetés első fázisa már akkor megkezdődött, csak nem vettük észre.

Most a következők is kiderültek. Egyes közös képviselők megkérték a KA-t hogy mennyek ki a házakhoz és mérje be a bekötési pontoknál a jelerősséget és vegyék jegyzőkönybe. De ezt a KA nem teszi meg pedig kötelessége lenne. Az ok gondolom nem kétséges, szépen lassan elkezik a jelminőséget csökkenteni, ezzel ronta a műsor minőségét.

A harmadik lépésnek ez várható. A KA kijelentette, nagylelkűen a kk-nak hogy jövőre nem lesz díjemelés(mint kiderült nem 625Ft ahogy korábban írtam hanem 730Ft-ot fizetünk, bocsi), helyette a csatornák számának csökkentésével kompenzálnak. Nem érdekli őket ha a telep többet fizet akkor is ez lesz. Persze majd a kommersz csatornák fognak elhullani(ATV:sohan nézik a de.,du.-i magazin miatt,VIASAT3 és Spectrum:ez mindig is gyenge pontja a lakosságnak, nagyon sokan szeretik ezt a csatornát, ha tehetnék biztos a TV2, RTLKlubbal kezdenék). Így szépen lassan(kb. 1 év) kiéheztetik az embereket és átkényszerítik a drága új fatávkábel rendszerbe, ha TV-zni akarnak.

Ez így leírva is jó hosszú és sokaknak bonyolult, pedig ezt kéne valahogy megértetni az emberekkel. És ez nem lesz benne a GaTeS-es papírban, erről mindenképpen a kk-nak kéne felhomályosítani az embereket. De egyes kk-nál ez soha nem lesz meg, mert elég erős az elkötelezettségük a KA felé(gondolom életük végéig ingyen 3-as csomag van kilátásba helyezve)

Ha a KA-at sikerülne lecserélni akkor két konkurens cég szolgáltatna és verseny lenne. Akkor már értünk szolgáltatnának és nem ellenünk. A kk-k szerint a GaTeS a 3000 családból amit feltételként nevezett meg, ez alatt nekik nem éri meg belevágni, nagy valószínűséggel hajlandó engedni. Talán lemegy 2500-ra is. Ja és mint ha kiderült nem 4000 lakó van a ltp.-en hanem 4750. Így máris nem 75%-ról van szó csak 50%-ről. Remélem meglesz és lesz értékarányos szélessávú netünk. Azért az a LAN-Net nem lenne sámli. :)