siendor Creative Commons License 2002.06.13 0 0 135
Üdv mindenki!

Gondoltam, mostmár én is hozzászólok....

1. A kiadók

A kiadók iszonyú sokat kaszálnak a cédéken, amiből csak keveset adnak át az előadóknak.

2. A CD és a Kazetta

A CD előállítási költsége jóval olcsóbb a kazettáénál, mégis 1.5-3x annyiba kerül a műsoros CD mint a kazetta... De ez így van a VHS/DVD-nél is. Csak ott van egy ok: a DVD van olyan jó, mint a mozi, így csökkenti a forgalmat. (Mondjuk ez sem igaz, de a CD-Kazetta esetén még ennyire sincs indok az árkülönbségnek.)

3. Jogdíj

Az üres CD-t, kazettát, stb.-t JOGDÍJ TERHELI!! Ha nem lesz legális azzal, hogy lemásolom, akkor miért fizetek ki 63 Ft (asszem) -ot MINDEN üres CD után (csak az audio CD-R!) !?!??! Ha meg kifizetem, miért nem lesz legális.

4. Megöli-e a zenét?

Ugyanazt tudom mondani, amit a másolt windózról, stb.-ről mondanám. Károsítok én valakit ezzel?? NEM!!! Ugyanis ha nem lehetne másolni AKKOR SEM VENNÉM MEG! Tehát a kiadó szempontjából tökmind1, megvan-e otthon, vagy nincs, mert ÚGYSEM FIZETEK NEKI EGY FILLÉRT SEM!

5. Megöli-e a kisebb népszerűségnek örvendő/kezdő előadókat?

Felteszem a kérdést: melyik album a 8-10e Ft? Hát a NÉPSZERŰ Előadók LEGÚJABB albumai. Namost a népszerű előadó akár 10x több példányt is elad, miközben még többet is kap cédénként! MIÉRT??? Mondjuk (légbőlkapott példa) Kispista kezdő rokker, 1500 példány 100Ft/db = 150eFt. MetálIca gizda rokkerbanda, 15 000 példány, 500Ft/db = 7 500 000 Ft!!!!!!! Felháborító! Ennyi példány és még így is 6-8-10eFt 1DB CD!

6. MP3

Az MP3 tökéletesen megfelel otthoni/utcai/munkahelyi hallgatásra. Hacsak nincs tökéletesen hangszigetelve a szobád, úgyis zavarni fog valami más is. Erre szerzői jogi díj szempontjából ugyanaz igaz, mint a másolt cédére. Valaki említette, hogy "nem praktikus".. ÁÁÁÁ... tényleg nem az... Van egy MP3 discmanem, és viszek magammal 1-2MP3 CD-t. Most szerinted ez a praktikusabb, vagy az lenne, ha 15-30db EREDETI, 6-8-10eFt-os cédét vinnék!?!?!? Számoljunk egy picit: *Súly*: hát ezzel felesleges foglalkozni, 1értelmű.... *Ár*: MP3 Discman: 30k 2db írt cd: 300 Ft = 30 300 Ft; Discman: 20k, 20db cd (mondjuk 6000/db) = 120 000 Ft = 140 000 Ft... (ENNYI érték van nálad zsebbe/táskábba. Akkor is megéri az MP3, ha otthon megvan eredetiben, főleg, hogy a magyar törvények szerint jogod van bármilyen formában meghallgatni, ha megvan az eredeti. Azaz a CD-t átrakhatod MP3-ba (ha nem terjeszted, és egyszerre csak az 1iket hallgathatod)))

Na csak ennyi...

Siendor