csak még egy izelítő:
kommentár nélkül -
Magyar Kultúra Napja Pályázat
1. kategória, 1. díj (2000/2001. tanév)
Hogyan képzelem el felnőttkorom saját könyvtárát?
Hogy hogyan képzelem el felnőttkorom saját könyvtárát? Hát így:
Az egész egy hatalmas földalatti teremben van berendezve, úgy ötven méterrel a házunk alatt. A polcokon a világ minden tájáról érkezett könyvek sokasága. Minden könyv tartalma különböző, de többségében az engem érdeklő tudományos kérdésekkel foglalkoznak. Egy valami közös bennük, az anyaguk, amire nyomtatva lettek. Egy szintetikus anyag, amit AKÉP-nek hívnak. Az AKÉP-et (Automatikusan Kisimuló Éghetetlen Papír) egy magyar tudós Senklem László találta fel 2013-ban.
A könyveket az SzCAKR-rel lehet kikeresni. Az SzCAKR-t (Szerző és Cím Alapján Kereső Robot) az előbb említett magyar tudós öccse, Senklem Gábor találta fel 2014-ben. Az SzCAKR-nek csak meg kell adni a szerzőt és címet, s már csak arra kell várni, hogy kikeresse a könyvet.
Én azonban jobban szeretem az elektronikus könyveket. Ezekből a könyvtáramban két fajta található meg: a RocketEbook és a Softbook.
A Softbook akkora, mint egy két-három centiméter vastag levélpapírköteg, és majdnem másfél kilót nyom. Az elemei nagyjából ugyanannyi ideig tartanak benne, mint egy noteszgépben, úgy öt óráig. Ez a gép, fluoreszkáló hátsóvilágításos képernyőt használ, amelyen elszíneződés érzékelhető, és új oldalra lapozva szellemkép formájában az előző oldal ott marad a képernyőn. Szabad ég alatt nehéz olvasni a könyvet, mert tükörképünk ugyanúgy látszik a táblán, mint maga a szöveg. Szöveget úgy vásárolhatunk hozzá, hogy az eszközt csatlakoztatjuk a legközelebbi telefonvonalra, és felhívjuk a Softbook letöltő szerverét. Az eszköz vásárlásakor előfizetési díjat kell befizetni, ez az összeg beszámít a szövegletöltésbe.
A RocketEbook könnyebben kezelhető: az egész akkora, mint egy múlt századi puha kötésű zsebkönyv, és nagyon kicsi a súlya. Az elemek egy feltöltéssel 200 óráig bírják. Az előzőhöz hasonlóan ehhez is egyszerűen hozhatjuk be a szöveget; csak annyit kell tennünk, hogy az elektronikus könyvet betesszük egy Palm Pilot jellegű bölcsőbe, csatlakoztatjuk PC-nkre, és az Interneten felkeresünk egy Ebook-szövegeket áruló könyvesboltot. Ezek az Ebook-szövegek a Világmindenség teljes ismeretanyagát tartalmazzák. Tehát az én könyvtáramban minden könyv elolvasható, ami az Ebook-szövegeket áruló könyvesboltokban (Információs Rengetegek) készleten vannak. A kedvenceimről egy kiemelt nyilvántartásom van, s ezeket könnyen meg tudom keresni az Információs Rengetegben.
Olyan technikával készültek ezek az Ebook-szövegek , amit csak néhány szakember ismer. Az egyszerű olvasóknak nem árulják el. Ez a századunk egyik legnagyobb titka. Sokan szeretnék megfejteni, hogy hogyan lehet ennyi ismeretet eltárolni ezekben az Ebook-szövegekben.
Az elektronikus könyveken regényeket, képeslapokat, szakmai újságokat lehet olvasni. Minden kérdésre választ lehet találni bennük. Ezek nélkül a könyvek nélkül már nem is lehetne boldogulni, Ezeket legtöbbször akkor használom, ha üzleti útra vagy nyaralni megyek. Ezeknek a könyveknek hála nem kell magammal vinnem több tucat könyvet. A repülőgépekre is felvihetők, így utazás közben is olvasgathatok, vagy tanulhatok. Készülhetek az üzleti megbeszéléseimre.
Vannak teljesen megírt könyveim, de ezeken kívül olyanok is, melyek cselekményét az olvasó alakítja. Így egy könyvet, ha többször elolvasok az mindig más. Az én kezemben van a szereplők sorsa. Ezek a könyvek, gondolatunkat felismerve folytatódnak. Olyan lesz a végük, amilyenre az akkori hangulatomban éppen vágyom. Ennek ellenére izgalmasak, meglepőek. Nagyszerű érzés tudni, hogy én alakíthatom a főhős életét. Kedvenceim az olyan könyvek, amelyeknek én is a szereplője lehetek. Ezeket a lehetőségeket a regény kézbevételekor ajánlja fel a könyv. A történelmi regényeknél és a tudósok életéről szóló könyveknél szoktam én is a szereplők közé tartozni. Nagyon sok kaland, csata, múltbeli esemény szereplője voltam már. Az egyik alkalommal egy régi tudós Gutenberg egyik segítőtársa lehettem. Érdekes volt mellette lenni, figyelemmel kísérni, hogy hogyan született meg a világhírűvé vált felfedezése, a nyomtatott könyv.
A könyvtáramban megtalálható még többek között négy VVB (Virtuális Valóság Búra) is. A VVB segítségével barangolhatunk az Interneten. A virtuális valóság kamerákat használ, hogy nyomon kövesse a felhasználó képét a virtuális világban, ebben a világban szintén megragadhatjuk, és odébb mozdíthatjuk a tárgyakat. A virtuális valóság-rendszerek egyszerre több résztvevő jelenlétére is lehetőséget adnak és 3D-s képeket vetítenek egy nagy méretű, görbe képernyőfelületre. Ez a görbültség még inkább elhiteti a felhasználóval, hogy a virtuális valóság részese, amelynek fejlődésével egymás után jelentek meg a számítógépes vidámparkok. Ezekben több különböző virtuális világ található, a felhasználók, játékosok tehát többféle kalandjátékokban vehetnek részt, s fantáziájukat elektronikusan torzított hangok "bódítják" tovább.
Ezek a számítógépes vidámparkok és szimulátorok jó szórakozási lehetőséggel szolgálhatnak, de szerintem nincs jobb dolog, mint egy jó könyv.
Velünk, a családommal együtt él az édesanyám is. Édesanyám könyvei megsárgult papírlapokon szintén elérhetőek a lakásomban. Ezeket a múlt századi könyveket nem vittem le a földalatti birodalmamba, hanem az egyik szobában, szekrényekben őrzöm. Édesanyám kívánságát teljesítettem ezzel. Ő ezeket a régi könyveket olvassa a leggyakrabban. Nem nagyon szereti az általam berendezett könyvtárat. A szekrényekben, amelyekben ezeket a régi könyveket gyűjtöm nincs levegő, így konzerválom ezeket a régi papírokat. Ezeknek a papírból készült könyveknek természetesen az elektronikus változatát is őrzöm a saját házi múzeumomban. Meglepően tapasztalom, hogy néha még nekem is kedvem támad beleolvasni ezekbe a régi papírokba. Vannak egészen tartalmas papírkönyveim a múltból, ezeket azért kedvelem. Másokat azért, mert felidézik a gyermekkoromat. Jó érzés érezni a régi papírok illatát.
Eszembe jutnak a régi osztálytársaim, akikkel ma is rendszeresen találkozom a virtuális valóság segítségével. Megőriztem még a saját mesekönyveimet, tankönyveimet is. Unokáim el sem tudják képzelni, hogy milyen módszerekkel lehetett azokból tanulni. Szörnyülködve kérdezik tőlem, hogy az ezekben található szöveget egyszerű olvasással, lapozgatással tanultam-e meg, vagy a ma ismert újabb tanulási technikákat használtam ezeknél a régi papírkönyveknél. Unokáim már az én elektronikus könyveimen is mosolyognak, mert azokat elavultnak tartják. Én viszont még azt nem fejtettem meg, hogy hogyan kezelik a saját könyvtárukban összegyűjtött "könyveket", amelyeket én nem is tekintek könyveknek, mert megfoghatatlanok. láthatatlanok.
Név: Klemens László (7.K. osztályos tanuló.)
Iskola: Zalka Máté Gimnázium, Fehérgyarmat
Felkészítő tanár neve: Sipos Mária könyvtárostanár
Könyvtárhasználattan: 8.évf. 4.sz.