Ki is mondta? "Kis ország vagyunk, nekünk csak egy csőcselékre tellik."
És ez így igaz. Ugyanezen emberek -legalábbis színre, szagra, állagra azonosak- gyűltek és lelkesedtek az utóbbi 30 évben mindenféle eszme mellett és régi híradófelvételeket nézve 50-60 éve szintén.
Kint voltam én is tegnap a Vörösmartyn és a Püski előtt, a román színekkel ékeskedő kis ernyőcske alatt ült a zsírtáltos. Mellette élemedett férfiú üvöltözte egy mikrofonba, hogy "Ingyen kapható a holnapi Heti Válasz a miniszterelnök úr fényképével!" Mikor vagy tizedszer harsogta el ezt a mondatot, odament hozzá valaki és kért egy ilyen ingyenes Medgyessy fényképet, attól kezdve a javított változatot reklámozta: ...Orbán Viktor miniszterelnök úr fényképével... A dedikáláshoz vonuló Vezérmagyart, amikor átvonult a téren spontán taps kísérte. A tapsolókat csak egy másodpercig zavarta meg, amikor a szintén ott lévő Kendével kurta biccentéssel köszöntötték egymást.
A Püski pavilonja előtt állandó a tömeg. Tegnap is, ma is ugyanazok voltak ott. Soknak látszanak. Látszanak. Komolyan kell venni őket, mert ők is magyarok, az ő véleményük is fontos, nem kevésbé, mint az enyém, vagy a tied. Én azonban nem fütyülök ki egyetlen politikust sem, nem köpök le senkit, és nem üvöltözöm orcámon sem idvezült boldogsággal, sem vörös ködös haraggal senkire. Ilyesmit csak csőcselék tesz. Ezért hívják csőcseléknek.
(A taxisblokádról szólva, ha már megemlíttetett, annyit, hogy kiváltó oka az volt, hogy a kormány bejelentette, hogy nem emeli a benzinárakat és erre két napra megemelte. A taxisok azért háborodtak így fel, mert gátlástalanul a szemükbe hazudott a kormány. Utána leültek tárgyalni, és miután a kormány bejelentette az emelést, elmúlt a harag.)