Laczy_ Creative Commons License 2002.05.29 0 0 35
Xcsók!

Az, hogy ki mít hív sztrapacskának, lehet változó itt Magyarországon, de hogy eggyel északabbra mit hívnak annak, az már sokkal kevésbé. Amennyire információimból futja McKisérlem leírni az autentikus sztrapacska alapjait:

Lereszeljük a kívánt mennyiségű öregburgonyát (válogatósabbak krumpliból vagy kolompérból is csinál6ják), majd ebbe szitálunk és keverünk annyi lisztet, hogy a massza "haluska"-szerű legyen (ez kábé a mi nokedlinknak felel meg). Beleütünk egy (esetleg 2, ha sok a tészta) tojást, óvatosan sózzuk. Ha káposztát tervezünk rátenni, kevés zúzott fokhagymát is keverhetünk a tésztába.
Lobogó vízbe szaggatjuk (nokedlicsinálóval, persze), majd amikor a felszínen marad, leszedjük.
Amennyiben juhtúrósan készítjük (a leghagyományosabb, ugyebár...), akkor a frissen kisült füstöltszalonnára, és annak zsírjára szedjüók, és a túróval még esős tűzön összemelegítjük. (Nálam továbbra is a jó szagos érlelt juhtúró a nyerő.)

10teletval és hódolatvel:

Laczy

Előzmény: Mulan (29)