APT Creative Commons License 2002.05.28 0 0 5846
KUONI PÁSZTOR: Igen, ez a DOXA "bérdoxa". Hamisítani meg azért nem hamisították, mert anno nem volt értelme, legfeljebb a valóban jónevű órákat lehetett rentábilisan hamisítani. A DOXA - bár jó név volt - nem tartozott az igazi nagy nevek közé, itt, a "keleti blokkban", s különösen kis hazánkban sokkal nagyobb presztízsnek örvendett, mint amúgy világszerte. Mi több, készültek kifejezetten magyar piacra is típusok, és a mostani, újjáélesztett DOXA is igen erősen a mi piacunkra termel, kifejezetten építve az itt még mindig komoly presztízsértékre. A mindössze 3*30db-os példányszámban készült Millenium kronóból (háromféle számlapkialakítású modell volt) például 3*5-öt hoztak ide (abból egyet én kaparintottam meg :))) ), ami jelzi, hogy a mi piacunk preferált. Idehaza viszont készültek "hamis" DOXA-k, ahol orosz darabokra - rendszerint POBEDÁRA felírták, hogy DOXA, s kész. De hát ez gyenge dolog, valószínűleg bármelyikünk kiszúrna egy ilyen hamisítványt.
- A percmutatós régiség nem valószínű, hogy disznósörtés volt, bár azért nem is teljesen kizárt - de nagyon kevés kanálbillegős-disznósörtés órára tettek percmutatót (igen kevés értelme lett volna napi 20-30 perc pontatlanság mellett...). A kivitele viszont tipikus barokk asztali órának hangzik, egészen a XIX. század elejéig nagy számban készültek ilyen "dobozos", fekvő órák.
- A tengelyeken levő túl sok olaj nem jó, összeszedi a koszt, "szétmászik" az órában, és jut oda is, ahova nem kellene. Komoly kárt persze nem okoz, és jobb, mintha nem lenne megolajozva, de egy jól olajzott tengelyen nem is látszik, csak nagyító alatt, hogy van ott olaj. Ha szabad szemmel is látható, inkább itasd fel egy papírzsepivel, és finoman olajozd újra (bár általában a zsepi után is marad ott elég).

J B: Nem, amit én kértem, az ilyen lesz:

ilyen szerkezettel:

De rendeltem egy ilyen ébresztőst is:

Meg két automatát, ilyeneket:

Most pedig türelmetlenül várok rájuk...

Más: átfutottam az új Óra Magazint. Sajna nagyon "laposnak" tűnik, egyre kevesebb szegényben a tényleg érdemi infó, lassan egészen átalakul hirdetési újsággá. Persze így is örülök, hogy egyáltalán van, de lennének ötleteim azért másra is... Vélemények?

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: kuoni pasztor (5843)