yuntem Creative Commons License 2002.05.26 0 0 689

"Alternatíva mindig van (nem muszály annak konvencionálisnak lenni), még a legnihilistább egyén számára is.Bizonyítsd be az ellenkezöjét."

Na jó, ha már nem nézted meg a topicot, amit ajánlottam, bevágom ide a vonatkozó részt.

Mi szüli a lázadást? Legegyszerűbb esetben természetesen valamiféle korlátozás, amitől az ember meg akar szabadulni. Ha fizikai korlátok már nincsenek, az ember az "erkölcsi korlátok" ellen fordul: úgy érzi, hogy a nélküle kialakított normák szabadságának útjában állnak. Mára már azonban az erkölcsi normák is eléggé fellazultak ahhoz, hogy azok ellen véteni nem jár azzal a tisztelettel, amit a "lázadó tett" pusztán lázadásának okán is megérdemel.

Lehet-e még egyáltalán lázadásról beszélni a szabad, toleráns, pluralista társadalmakban? Talán igen, de a ma lázadójának kétségkívül nehezebb a dolga. Lázadásának eszközéül ui. csak gondolkodása marad: túl kell lépnie a tagadáson (hiszen már nincsenek eltakarítandó korlátok), és alternatívát kell felmutatnia a "konformista" többség által többnyire öntudatlanul vallott "fogyasztói" értékekkel szemben.

De hová vezet az a lázadás, amely nem tud alternatívát adni, amely semmilyen értéket nem ismer el, amely az érték fogalma ellen is lázad? Sorolhatjuk a lehetséges - vérmérséklettől függő - következményeket: közöny, undor, düh... Ebben az esetben a lázadás nem is tudatos választás, csak rossz közérzet, amely a tehetetlenségből ered: "élek és nem tudok mit kezdeni magammal, az egésznek semmi értelme, a létezés abszurd és utálom..."

Abból indultam ki, hogy a lázadó szabad akar lenni. Az értékek nélküli lázadó azonban mit kezd a szabadságával? Más választása nincs, mint az öngyilkosság: ha nem teszi meg, csak tehetetlenségét, tehát a szabadság hiányát érzi. Ha megteszi, azzal nem csak a haláltól való félelmének legyőzéséről bizonyosodhat meg (a tett pillanatában), de önmaga elpusztítása szabadságának egyetlen pozitív cselekedete lehet (hiszen az utált lét helyett az áhított nem-létet választotta).

Eddig az idézet tőlem.

Miért, szerinted Manson mi mellett áll ki, és miért mondja, hogy "anti song and anti me I don't deserve a chance to be"?

Előzmény: EdgeCrusher (673)