Ajjaj, asszem megkockáztatok én is egy kiadós letolást a bölcs Skywalker.-től. (Ekkora kúltúrsznobságot... ha én mást várok egy filmtől mint te, akkor én nem vagyok igazi rajongó, és a hiba a fejemben van? Ehhh...)
Először is biztos hülye vagyok, de ha rajzfilmet akarok nézni, akkor leveszem a Shreket a polcról. Csak azért, mert mindent meg lehet már rajzolni computerrel, miért kell? Mástnemondjak mikor Windu Mester bemegy a már elmélkedő Yoda Mesterhez, aki érzi a nagy rosszat, hogy Ani (Ani... mértnem mindjárt Ani-cica? Párbeszédírók jelentkezését várja a Lucasarts) henteli a tuskeneket, akkor az elmélkedőszoba háttere olyan-de-olyan bénán van megrajzolva, hogy jaj, pedig két fotelt kellett volna behoznia a kellékesnek összesen, de hát animáljunk, mer az jó. Amúgy is ronda a CGI itt-ott, máshol viszont királyság, de összességében nekem sok belőle ennyi. Elvileg az ILM ámítógépes szekciójának megtámogatnia kellene az SW univerzumot, nem megalapoznia. Ha Lucas még beletett volna 50 millió dollárt a dologba, sok-sok remek robot- meg űrhajó- meg bolygómodellt mozgathatott volna zsinóron, és nem lett volna ilyen illúzióromboló az egész. (Amúgy se bukfencezek annyira a monumentális tájképekre, mert így, géppel nem is akkora nagy dolog elkészíteni őket, és mert mikor a századikat látom, számomra elvész a dolog varázsa.
Yoda Mester arca dettó: ha bábuval csinálják, nehezebb lett volna ilyen élethűre csinálni, de jobban is nézett volna ki a végén. Yoda mesterrel kapcsolatban még egyvalami fáj: valahogy később bölcsebb lesz, itt még a közhelyszótárat mondja fel. Viszont remekül érezni rajta/benne a háborúba való belépés felelősségét, illetve a vívódást, hogy mi legyen a klónsereggel. Hadvezérként pedig kiváló, sőt, mintha tetszene is neki a dolog: szerintem ezért mondta a végén, hogy a Jedikre rávetült a Sötét Oldal árnyéka, vagy mi. Ebben az epizódban nem volt fekete-fehéren (-zölden:) jó és bölcs Windu meg Yoda, végre őket is megérintette a Sötét Oldal. Számomra innentől sokkal hitelesebben prédikál Lukenak a Dagobán. (A fénykardolás meg király, bár nekem az Anakin vs Christopher Lee sokkal jobban tetszett, a fényképezés miatt. Lucast a fantáziájáért szeretem, nem a kiváló rendezői kvalitásai miatt, de az zseniális volt.)
Hangok rúlnak, aszteriodamező duplán, a Fett-család triplán.
Szerelmi szál grrrrrrr, a mezőn-hempergésnek pl. mi volt a szerepe? Ráadásul ez a film már csókkal végződik, mint valami rohadt Die Hard 2. Közhelyes itt-ott, na. De azért szeretjük.