Láttuk mi is, kétszer is, másodjára a Mom digitális moziban (télleg látszanak a feliratokon a pixelek, de a film közben szinte egyáltalán nem). Másodjára valamivel jobban is tetszett, mint elsőre ;)
A sztorival kapcsolatos kifogásokon csak kiakadni tudok - szerintem itt sokan nem értették a szöveget (talán a szinkron volt rossz?).
Csak pár "semmi", ami a film során történt:
- Palpatine szenátor gyakorlatilag diktátor lett, hiszen a válság miatt különleges pozícióhoz jutott; innentől már csak kineveznie kell magát Császárnak, plusz elintézni, hogy ne lehessen se megbuktatni, se visszahívni. Szerintem ez már önmagában igen komoly változás, hiszen (elvileg) átmeneti jelleggel felfüggesztésre került a köztársaság. Nem lepne meg, ha a harmadik részben Anakin is valamilen szintű politikai szerephez jutna...
- Anakin átlépett egy igen komoly határvonalat, legalábbis szerintem a taszkenek lemészárlásával kiérdemelte a gyilkos címet...
- Jar-jart amúgy igen finoman rávezetik a sorsdöntő lépésre, korántsem magától támad ez az ötlete.
Sidious és Palpatine nyilvánvalóan egyazon személy, bármilyen más lehetőség egyébként is totál illogikus és erőltetett lenne (mondjuk pl. Sidious egy gonosz klónja Palpatine-nak, hehe). Pont ez lesz a poén, hogy a Császár teljesen legális úton kerül hatalomra, már csak ezért is érdekes a Hitleres hasonlat (egyébként a záróképen felvonuló köztársasági hadsereg is kábé úgy viszonyul a második trilógia birodalmi seregéhez, mint a harmincas évekbeli német hadsereg haditechnikája a világháborúban bevetett arzenálhoz). Na meg a negyedik részben elhangzik az a megjegyzés, hogy a Császár végre feloszlatta a szenátust...
Pár szóban arról, ami nem tetszett nekem. Lucas még mindig nem igazán jó párbeszédek írásában és most is volt egy-két eset, amikor darabos volt a vágás (pl. amikor Yoda kiszáll a csapatszállítóból, az indokolatlanul hosszú, és a tempó sem illeszkedik az előtte és utána következő jelenetekhez). Erőltetett volt Dooku szövege a végén ("ezt a konfliktust tehát a fénykardtudásunk fogja eldönteni" vagy mi, szerintem nagyon cikis). Egy-két esetben láthatóan kínlódtak a színészek, és néha túl hirtelen váltások voltak az eseményekben (pl. Obi-Wan és Jango párbeszéde).
A trükköket szidni viszont marhaság, szerintem ott voltak a szeren, de nagyon. Ráadásul az, amit itt kritizáltok, a LOTR-ben is ugyanilyen minőségben lett megvalósítva (pl. lovaglás a CGI-állatokon). Amúgy meg az effektek feléről szerintem tutira nem is gondolnátok, hogy ott van, vagy amit észrevettetek, az nem CGI volt hanem makett. Mi pl. most azon röhögtünk, hogy a szereplők listáján összesen 1 név szerepel a Clone Tooper címszó alatt - ezek szerint az esetek 99.9%-ában CGI katonák voltak, akkor is, amikor azt hittük hogy nem.
Egyébként szerintem a karakterek animációja is egy nagy lépést tett előre. Yoda ugyan minden eddigi nyilatkozattal ellentétben nagyon is élesen különbözik a bábu-változattól, kinézetre és mozgásra is, de piszok jó, akár csak a jelenet Wattoo-val. Kiváncsi leszek, hogy a Weta mit hoz össze Gollummal a Két Toronyban ;)
Összességében nem teljesen egyértelmű a véleményem a filmről. Határozottan jobb az Episode I-nél, viszont a többi három annyira bevésődött már nekem, hogy képtelen vagyok elfogulatlanul szemlélni őket. Tetszett, talán megnézem még párszor moziban (bár egy LOTR is be kéne férjen még :), de azért nem tudnám azt mondani, hogy annyira de nagyon elsöprő film lenne. Viszont marhára várom a harmadik részt.