Na szóval most értem haza az "igazi" premierről! Röviden? QRVA JÓ!!!!! És akkor még visszafogtam magam... :)
Mondjuk teljesen más, mint az E1, az eredeti trilógiához képest meg még jobban különbözik persze, de nagyon életszagú az egész, és elhiszi az ember, hogy ilyen volt a köztársasági élet. Főleg Coruscant hangulata nagyon eltalált. Ha esetleg valaki az első rész után azt hiszi látta már ezt a fővárost - az most leesett állal fog bámulni az első óra során: fantasztikus! Csak a csehóban hiányzott valami hangulatkeltő muzsika...
És ha már muzsika: nem tudom miért, de szerintem a film első fele nem nagyon van eltalálva zeneileg, csak a második felére indul be Williams, de akkor ezerrel!!! Imperial March RULES!!! :) És a háttérben legalább kétszer felfedezni véltem Vader szuszogását. Big piros pont!
Yoda is RULES!!!! Nagyon bejön, és abszolút igazolja a CGI-t: gyerekek, felejtsétel az E1 trükkjeit, 3 év a számtechben nagy idő - erre ez a film a legjobb bizonyíték! Yoda ilyen színészi játékot bábukkal nem tudott volna előadni! És a végén nagyon gotromba - na persze van is miért! Néhányan hangosan röhögtek rajta, de szerintem nem nevetséges a vívása, hanem lenyűgöző, tényleg kiderül, hogy senki sem fogható hozzá... Talán Darth Sidious??? Akiről továbbra sem tudjuk meg egyértelműen, hogy kicsoda... Rejtély rules!!!!
Ami nekem nem jött be: üldözési jelenet Coruscant-ban. Ezt már mindenki láthatta a trailer-ekben, reklámokban, és ha ezeket látta valaki, akkor már tényleg látta az egészet. Nincs benne semmi megkapó. A podrace ezerszer jobb volt nála, a ROTJ erdei motorozásáról nem is beszélve, ami nekem személy szerint kedvencem. És még Anakin száguldása Tatuin homokdűnéi között is sokkal jobb. Az ok szerintem egyszerű: a coruscant-i üldözés a levegőben játszódik, és nekünk nézőknek nincs igazából viszonyítási alapunk, nincsenek elsuhanó sziklák, nincs meg az az érzés mint amikor 600mph-val megy a pod a mos eisley-i arénában.....
Na de tényleg csak ez az egy gyengéje a filmnek. Meg hogy tényleg nincs annyi űrjelenet, amennyi lehetett volna. De ami van, az egyszerűen beszarás!!! És Fett harca egyébként is nagyon jó, méltó ellenfél még egy Jedi-nek is, igazán. A kis Bobának jó tanára volt.... :)
Romantikus részek: pont megfelelőek, bár a kandallós jelenet már igazán nélkülözhető lenne. Egyébként Anakin fejlődése nagyon a helyén van: pontosan látható, érezhető, felfogható, hogy miért lesz belőle Darth.... Ezt a feladatot csillagos ötösre oldották meg a forgatókönyvírók, nem lehetne jobban bemutatni jellemét - ami szimpatikus is, és visszataszító is egyszerre: pont amilyennek lennie kell!!! Palpatine felemelkedése is nagyon hihetően van felépítve. Újabb jópont!
Na mi van még? Trükktechnika: hihetetlen mértékben múlja felül E1-et: érdemes mindenkinek összehasonlítani a 2 végső csatát magában: ha egyáltalán összehasonlítható, mert az Ep2 egyszerűen lehengerlő a klónjaival+robotok+jedik+lények - szuper!
Szerintem Lucas nagyon jó irányban halad az előzmény trilógiával, és folytatja a Iv-V-VI hagyományát, vagyis hogy: minden rész tartogat meglepetéseket, és minden rész felülmúlja az előzőt. És szerintem az Ep3 tényleg csúcs lesz, muszáj annak lennie, hiszen megint sok szálat kell elvarrni: jedik elpusztulnak, Darth Vader "megszületik", kiderül a Sidious-Palpatine titok (titok? nem tudom): éppen a sok szál elvarrása miatt lett a ROTJ nagyon tömény és nagyon jó, és emiatt lesz az E3 is lehengerlő. Bár engem már ez a rész is foglyul ejtett. :)
Na most akkor mindenki húzzon a legközelebbi moziba!!!
Ja még annyi: Plaza-ban vetítették a Beneath The Dome-ot magyar szinkronnal, és hatalmas sikere volt R2-nak! :) Ja tényleg: R2-D2 és 3PO is nagyon jópofa, adják az alap SW feelinget, kihagyhatatlanok lennének! És egyébként is tényleg sok a humor!!! Persze a legnagyobbat már mindenki olvashatja alább! ;)