Laa-Yosh Creative Commons License 2002.05.15 0 0 6224
Azt nagyon sokszor, sokan megírták már, hogy a 6 mozifilmen kívül semmi sem szent, ugyanis nem Lucas találta ki. Palpatine feltámadása tehát ugyanígy habkönnyű álomnak és nem sziklaszilárd ténynek számít.

Amúgy a második trilógia igenis sokat foglalkozik Anakinnal, lényegében ebből tudjuk meg, hogy milyen emberré teszi a sötét oldal. Kezdésnek például gátlástalanul gyilkol, különösen a saját emberei közül, sőt habozás nélkül megöli egykori mesterét is. Aztán el akarja emészteni a fiát, el akarja árulni új mesterét, és még sorolhatnám. Mindezeket mi már tudjuk, de ha valaki az első három epizód után nézné meg a következő hármat, akkor neki ez mind-mind újdonság lenne (viszont pl. egész más lenne ez a mondat is: "én vagyok az apád" ;). A Jedi végén pedig tanúi lehetünk egy újabb gyökeres fordulatnak az életében.
Luke szerepét persze nem lehet elhanyagolni, de szerintem a mostani filmek fényében az is új jelentést kap. Obi-Wan és Yoda igen érdekes helyzetbe kerül, hiszen Luke az egyetlen reményük korábbi végzetes hibájuk jóvátételére - ugyanakkor állandóan azzal a veszéllyel kell szembenézniük, hogy bármikor megismételhetik ezeket a hibákat. Szerintem egyébként is nagyon kemény, hogy a két megfáradt öreg harcos már csak ezért él, erre a pillanatra vár, és mindketten meg is halnak, miután eljátszották a rájuk osztott szerepet.
Az is érdekes, hogy Lucas vajon mennyit talált ki ténylegesen még a hetvenes években - megvoltak valóban ezek a szálak, vagy csak ilyen jól tudja utólag hozzátenni ezt az egészet? A magam részéről az előbbit kell valószínűbbnek tartsam, ugyanis kizártnak tartom az utóbbit ;)

A Zahn-féle trilógia egyébként orrba-szájba ellentmond az Episode II-nek. Amennyire a trailerekből látni, teljesen köztudott volt a klónhadsereg léte, sőt sejthető, hogy az összes rohamosztagos klón volt a második trilógiában (ilyenkor néz néha az ember, hogy jé, ezt _semmi_ nem zárja ki azokban a filmekben... pl. TK-421). A Jedik végzete is alighanem egész más lesz, és ezeka tények teljesen felborítják annak a trilógiának a fő cselekményét. Plusz szerintem Lucas még csak nem is olvasta azokat, bár én nem láttam az általatok említett interjút, ahol a harmadik trilógiáról beszél... Amit én láttam, abban arról magyarázott, hogy rengeteg más, nem SW-vel kapcsolatos filmötlete van, és ezek közül ráadásul némelyiket totál esélytelennek tartja üzletileg, de az Episode III után már nyugodtan foglalkozhat velük. Egyébként meg ez a vállalkozás filmenként 3 évvel számolva 9 évbe tellene, amit - sajna - lehet hogy már nem ér meg ő maga sem, John Williams sem, és még ki tudja hány nélkülözhetetlen ember a brigádból. Ja, és nemtom szoktátok-e nézni Rick McCallum (producer) fejét, szerintem totál kész van már a csávó és garantáltan nem vállalna be még három filmet... sőt, valami nyugdíjba vonulást is emlegetett már az ipse ;)

Előzmény: fmsahs2 (6219)