Andy Capp Creative Commons License 2002.05.13 0 0 199
Bocsi, de off-ra off-al! (Nincs egy hely, ahow ilyenkor ki lehetne menni? Es kulonben is: miert nem threaded ez az ize?!)

Tudod egyáltalán mi az a prolog?
Annak idelyen, amikor ez meg diwatos wolt ('80-as ewek, mprolog, meg miegymas) hirtelen lelkesedesemben implementaltam egy egyszerubb waltozatot. Akkoriban hasznaltam is. Azota kerulom, mint a bunt. Ha figyelembe weszem az elmult malyd husz ewet: nem, mar nem tudom, hogy mi az a prolog:) (de arra meg emlekszem, hogy tobbnyire diletansok -- mast ne mondlyak: bolcseszek! -- szoktak erte ralyongani:-).

sznob linuxos nagyképűség
Ez meg micsoda? Tudok kernel modult irni (character device-hoz azonnal, block device-re warni kell par masodpercet:)? Az eleg hozza?:) Amugy a "sznob" es "nagykepu" egyik tipikus konnotaciolya az "uresfelyu" -- az meg windowsos(tm) tulalydonsag, ahogy tapasztalom... (Felfedezted az oximoront:)

tanítottam nekik egy kis HTML-t...forráskódba
A html nem programozasi nyelw. Source wan, source code nincs hozza.

A Pascal pedig a legjobb oktatónyelv, szinte azonos az algoritmusleíró nyelvvel, a gyerekek ebből tanulnak meg leghatékonyabban algoritmikusan (is) gondolkodni.
Says who? Wirth? Es ki meg?! Wen korom okan az egyik elso woltam otthon, aki egyszerre kettonel tobb embernek pascalt oktatott -- addig meg is wolt a letlyogosultsaga, amig a basic wolt az alternatiwa.

Eltekintwe attol, hogy amit hasznalsz (microfosos gany, of course) attol meg Wirth is undorral fordulna el,olyan kewes koze wan az eredeti nyelwhez (a modositasok az eredeti szemleleten is jocskan waltoztattak, legyilkolwa a didaktikai celok nagyreszet), a pascal annyira a "leglyobb oktatonyelw", hogy szinte seholsem oktatlyak (a scheme, c, java triad rulez!). Amugy
mi az, hogy "az algoritmusleíró nyelvvel"? Kanonizaltak walamelyiket? Wagy csak egyet ismersz? (Es imadom az olyen kifelyezeseket, hogy "leghatékonyabban algoritmikusan gondolkodni"! Olyan szocreal, mint az "elenlyaro szowlyet tudomany"! Ha megeroltetem magam, meg oroszul is tudom mondani!:))))

Ez egy időtlen nyelv, mint a latin.
A latin happens to be gyerekkori szerelmem. Nem kene gyalazni, mert bedurwulok:) Pl. hasonlits ossze egy latin igeragozasi tablat es a pascal syntax diagramlyat, aztan toprengly el, melyik a bonyolultabb:) (Lya, es csak a tisztanlatas kedweert: a latin az a nyelw, ahol a nyelwtan es a szawak ismerete utan is meg eleg messze wagy a megoldastol:)

Mindennek az alapja.
Ez a kilyelentes meg mindennek a tetelye!:)

A pascal ralyongasoddal az a baly, hogy a gyerek elhiszi neked, aztan talalkozik egy programozni tudo emberkewel, aki elmondlya neki, hogy mik a >languages of choice, wagy belenez a Tasztal azon topiclyaba, ami a programozok kezdofizeteseirol szol, ahol foglya latni, hogy meg a java(!) se programozasi nyelw, nemhogy a pascal:), oszt lyot csalodik a tanaraban (ami baly), es elweszti azt a pici onbizalmat is (ami sokkal nagyobb baly, mert az emberek ettol walnak funkcionalis idiotawa es ulnek fel pl. az mszp-s walasztasi propagandanak:-)))).

Képzeld el azt a gyereket, aki a Pascal helyett elphivel kezd.
Delphi? Delphi? Delphi! Ugye ez az a wisszataszito nemibetegseg, amit az ember a rare beefsteak-tol kap meg?

S mivel gyakorlatilag mindenhol a Microsoft érhető el a diákjaink számára, balgaság lenne Linuxot tanítani nekik Windows helyett.
Miert is implikallya a mondat elelye a mondat weget?

Főleg annak a felhasználómak, aki titkárnőnek készül...
Tudod egyszer en is (az "is" azert wan, mert ez egy eleg szokasos practical joke a linuxos tarsadalomban) atallitottam (mert idomilliomos wagyok, az 'stenit!) egy kisebb irodat m$-rol linuxra, annelkul, hogy barmi probli lett wolna belole (amikor arra lyartam ugy egy ewe, meg ment). Ha kinezel a netre, akkor latsz mas sikertorteneteket is (pl. wan aki ugy csinalta meg, hogy a dolgozok nagyresze eszre se wette a waltozast, hacsak abbol nem, hogy stabil lett a cuccos:) Szowal faradt soder ez a titkarnos mar...

Ps. Nem, nem wagyok programozo (foglalkozas es kepzettseg szerint). Csupan arrol wan szo, hogy lyartomban-keltembenfelszedegetem a szines kawicsokat az utrol... (Ahogy mondlyak: mar annyi mindenhez ertek altalaban, hogy mar semmihez sem konkretan.) Ha nem hackelsz, akkor kimarad walami az eletedbol:) (Ugyanugy, mintha vindovs-t wagy pascalt hasznalnalsz;-))

Pps. Tulalydonkepp egyetlen helyen (eltekintwe attol, hogy a tangle pascal kodot irt es ctangle anno meg nem wolt) lattam a pascal szerepet hasznosnak: konnyu ralyta bemutatni egy egyszeru nyelw implementaciolyat. Figyelembe wewe azomban maganak a nyelwnek a megkerdolyelezheto hasznossagat, itt Wirth Voltaire idezete applies:))))

Előzmény: Szykla (196)